Νικόλας Παπαδόπουλος: Έπεται και άλλο μνημόνιο, να δούμε λύσεις και εκτός Τρόικας


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το παρόν μνημόνιο είναι μόνο η αρχή καθώς η απόφαση του Eurogroup βυθίζει σε μεγαλύτερη ύφεση την κυπριακή οικονομία και ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι  για λύση εκτός Τρόικας με σχέδιο Β.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι το προσχέδιο του μνημονίου που διαβιβάστηκε στους Βουλευτές μπορεί να μην είναι το τελικό , είπε ότι εκ πρώτης όψεως το κείμενο μνημονίου που έχει συμφωνηθεί, είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αλλαγές στο κείμενο, στις οποίες οδήγησαν οι τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο νέο κείμενο υπάρχουν  και θετικές βελτιώσεις όπως είναι η επέκταση του χρόνου του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι το 2017, υπάρχει διασφάλιση κάποιων θέσεων εργασίας που αφορούν τους ωρομίσθιους και τους συμβασιούχους και η διασαφήνιση ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Στις αρνητικές αλλαγές ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε την αύξηση των στόχων σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα του 2013, 2014 και 2015.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και αυτές οι αλλαγές έχουν αφομοιωθεί στο νέο κείμενο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά προβλέπετο και ως συνεπακόλουθο τα έσοδα του κράτους θα είναι λιγότερα, τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να θεωρούμε ότι αυτό το  μνημόνιο είναι μόνο η αρχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι  είναι αναπόφευκτο να ληφθούν και άλλα μέτρα ως συνέπεια των αποφάσεων του  Eurogroup καθώς η  ζημιά στον τομέα των υπηρεσιών, που παρήγαγε πέραν του 40% των εσόδων του κράτους έχει πληγεί και η ζημιά  ίσως να είναι ανεπανόρθωτη.

Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις όταν θα έχει ενώπιον του το τελικό κείμενο του μνημονίου.

Ερωτηθείς για το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας,  ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η εκτίμηση του είναι πως σίγουρα δεν μιλούμε για το -3,5%  που ήταν οι εκτιμήσεις όταν η Κυβέρνηση Χριστόφια άρχισε να συζητά το μνημόνιο, αλλά για μεγαλύτερη ύφεση για σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ και άρα θα αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα που είχαμε ως βάση της συμφωνίας με την Τρόικα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










239