Νίκος Τορναρίτης: Να εντάξουμε την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα


«Θεωρούμε ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης σχετίζεται άρρηκτα με την κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ως πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, οφείλουμε να αναπτύξουμε τους δεσμούς μεταξύ εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να μειώσουμε τον αριθμό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης». Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για θέματα Παιδείας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης.  

Ανέφερε ο κ. Τορναρίτης:

«Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και στην οποία κυριαρχούν εικόνες με συσσίτια, ανθρώπους στο περιθώριο χωρίς δουλειά, νέους να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, γονείς που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, πτωχεύσεις επιχειρήσεων, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ακόμα και  εστίες κοινωνικής εξαθλίωσης, είναι προφανές ότι ως πολιτεία πρέπει να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητες μας.
Προτεραιότητες που αναμφίβολα πρέπει να ξεκινούν από την παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να παρέχει στη χώρα μας τα εφόδια να δημιουργήσει ένα νέο υπόβαθρο, απαραίτητο για να ξαναγίνει η Κύπρος τόπος ευημερίας και ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας και σε νέους τομείς.
Πρώτα απ’ όλα να εντάξουμε την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η πρόσκαιρη συσσώρευση κερδών και η ακατάσχετη κατανάλωση με δανεικά ως νοοτροπία έχει καταρρεύσει. Οφείλουμε να παράσχουμε στους νέους μας τα εφόδια για να μπορούν να δημιουργήσουν νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, να αναπτύξουν τομείς όπως η τεχνολογία, η υγεία και η παιδεία, αλλά και να ενταχθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό, που δεν μπορεί να μείνει στα σημερινά επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Προτείνουμε έγκαιρο, αξιόπιστο και επικαιροποιημένο επαγγελματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τον οποίο να δίνονται ολοκληρωμένες πληροφορίες για τις δυνατότητες εργοδότησης, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στην ευρύτερη αγορά εργασίας, καθώς και αναβάθμιση του κύρους και του περιεχομένου της τεχνικής εκπαίδευσης και των τεχνικών επαγγελμάτων.
Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε νέος δικαιούται να επιλέξει το μέλλον που ο ίδιος επιθυμεί, όμως, η πολιτεία οφείλει να τον ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και για τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στον οποίο επιλέγει να επενδύσει το μέλλον του.
Θεωρούμε ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης σχετίζεται άρρηκτα με την κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ως πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, οφείλουμε να αναπτύξουμε τους δεσμούς μεταξύ εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να μειώσουμε τον αριθμό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε στενές και αποτελεσματικές συνεργασίες μεταξύ αφενός των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και αφετέρου των δημοσίων και ιδιωτικών εργοδοτών. Εισηγούμαστε τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας του κράτους με τη δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες και τις συντεχνίες».

Όσο αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, διαχρονικά προσδοκούμε στον εκσυγχρονισμό, ευελιξία και στρατηγική χαρτογράφησή της.Η χαρτογράφηση της ιδιωτικής και δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο θα συμβάλει στην ορθολογιστική ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης και στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.  Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης αποφοίτων από κλάδους οι οποίοι οδηγούν σε ανεργία.  Στη βάση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης θα μπορούν να υπολογιστούν ρεαλιστικά οι προβλεπόμενες ανάγκες για αποφοίτους από κάθε κλάδο σπουδών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να τοποθετήσει τη γνώση και την καινοτομία στην πρώτη γραμμή, να τις κάνει πρωταγωνιστές στην παραγωγή αποτελέσματος και επιβράβευσης. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί η Κύπρος να κρατήσει τα παιδιά της που έρχονται από τα πανεπιστήμια και αποτελούν το εθνικό κεφάλαιό της».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










259