Ο Γ Ελεγκτής ζήτησε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ανάκληση ανέλιξης Λέκτορα για να επέλθει νομιμότητα


Μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για ενδεχόμενη παράνομη ανέλιξη Λέκτορα σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε από το ΑΠΚ την ανάκληση της ανέλιξης.  Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, με επιστολή του στον Πρόεδρο της  Διοικούσας του ΑΠΚ, ημερομηνίας 22.10.2015, αναφέρει ότι αναμένει ότι η διαδικασία ανέλιξης θα τύχει διερεύνησης και ότι θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Το Paideia-News παραθέτει την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, όπως βρίσκεται στην ετήσια έκθεσή του.

«Ανελίξεις μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Πανεπιστήμιο) το 2013. Το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ανέλιξη δύο μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), ενός Λέκτορα στη θέση Επίκουρου Καθηγητή με αναδρομική ισχύ από 1.3.2013 και ενός Επίκουρου Καθηγητή στη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή από 1.1.2014.

Σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του Νόμου 21(Ι)/2013, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 18.4.2013, απαγορεύεται η πλήρωση κάθε θέσης πρώτου διορισμού, κάθε θέσης πρώτου διορισμού και προαγωγής και κάθε θέσης προαγωγής εκτός αν έχει δοθεί γραπτή προσφορά της θέσης στον υποψήφιο σε ημερομηνία πριν από την έναρξη ισχύος του Νόμου ή έχει εξασφαλιστεί εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στη βάση των προνοιών του άρθρου 4 του Νόμου. Όπως διαπιστώθηκε, το Πανεπιστήμιοδεν φαίνεται να έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών στη βάση του άρθρου 4 του Νόμου 21(Ι)/2013.

Συναφώς αναφέρεται, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο εξασφάλισε γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου, ημερ. 17.6.2013, σύμφωνα με την οποία οι απαγορευτικές διατάξεις του Νόμου 21(Ι)/2013 εφαρμόζονται και για τις ανελίξεις των μελών ΔΕΠ.

Η Υπηρεσία μας με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα της έθεσε το θέμα, ζητώντας να γνωματεύσει κατά πόσο οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου για προαγωγή δύο μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ήταν σύννομες και αν όχι να συμβουλεύσει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τους κατάλληλους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν.

Όσον αφορά στη μία περίπτωση, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα προς την Υπηρεσία μας, ημερ. 2.6.2015, προκύπτει αμφιβολία κατά πόσο το σημείωμα της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου με το οποίο συγχαίρει τον εν λόγω Επίκουρο Καθηγητή για την ανέλιξη του μπορεί ευλόγως να θεωρηθεί ως έγγραφο «προσφοράς» της θέσης και ως εκ τούτου, εφόσον ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει ειδικό τύπο προσφοράς της θέσης, η προαγωγή του εν λόγω Επίκουρο Καθηγητή από τη θέση Λέκτορα σε θέση Επίκουρου Καθηγητή με αναδρομική ισχύ από 1.3.2013 είναι σύννομη.

Όσον αφορά στην άλλη περίπτωση, ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι η διαδικασία ανέλιξης του από τη θέση Επίκουρου Καθηγητή σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή άρχισε και συνεχίστηκε μετά την ψήφιση του Νόμου 21(Ι)/2013 (που απαγορεύει τις ανελίξεις των μελών ΔΕΠ, εκτός αν πληρείται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 του Νόμου) έγινε κατά παράβαση του Νόμου.  Η Υπηρεσία μας με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, ημερ. 22.10.2015, ζήτησε την ανάκληση της ανέλιξης άμεσα, ώστε να επέλθει η νομιμότητα στις αποφάσεις του Πανεπιστημίου, και ότι αναμένει ότι η διαδικασία ανέλιξης θα τύχει διερεύνησης και ότι θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες και ενημερωθεί σχετικά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210