Ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει:
«Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά αποκλεισμού μαθητών ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) ή με άλλες ειδικές ανάγκες από δραστηριότητες του σχολείου στο οποίο φοιτούν.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία εκφράζει τη λύπη της αλλά και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον αποκλεισμό των παιδιών αυτών από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται από τα σχολεία στα οποία φοιτούν.
Τα παιδιά αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου και ο αποκλεισμός τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καταδικαστέος και απαράδεκτος.
Καλούμε τις διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολικών μονάδων να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευαισθησία αλλά και επαγγελματική ευσυνειδησία και να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά αυτά στις δραστηριότητες που συμμετέχουν οι συμμαθητές τους.
Καλούμε επίσης το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες συστάσεις προς τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμετοχή των παιδιών αυτών αλλά και την ασφάλειά τους».