Οι ισορροπίες «τρόμου» στη Βουλή και τα σενάρια για την ψήφιση της συμφωνίας Κύπρου Eurogroup


 Οργιώδες παρασκήνιο άρχισε να διαδραματίζεται από το πρωί στα κόμματα ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας  με το  Eurogroup στην Ολομέλεια της Βουλής που πιθανόν να συνέλθει αύριο εκτάκτως. Όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, Οι ισορροπίες είναι τέτοιες που πολύ εύκολα διαφοροποιούνται.  Το www.paideia-news.com σας μεταφέρει όλα τα δεδομένα και τα σενάρια που δυνατόν να υπάρξουν αύριο στην Ολομέλεια  

Ας δούμε καταρχήν τη δύναμη του κάθε κόμματος στη Βουλή:

ΔΗΣΥ: 20

ΑΚΕΛ: 19

ΔΗΚΟ: 8

ΕΔΕΚ 5

ΕΥΡΩΚΟ: 2

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ:1( Κουλίας)

Αν τα κομματικά στελέχη υπακούσουν στις ηγεσίες τους τότε θα έχουμε ισχνή πλειοψηφία υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας. Δηλαδή οι 20 ψήφοι του ΔΗΣΥ και οι 8 του συγκυβερνόντος ΔΗΚΟ δεν είναι αρκετές, αφού σε τέτοια περίπτωση πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτές η νικώσα ψήφος του προέδρου για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο. (ΤΟ ΔΗΚΟ δεν έχει αποφασίσει, όμως θεωρείται πολύ νωρίς για να διαχωρίσει τη θέση του από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας).  Έτσι καθοριστική είναι η ψήφος του Δημήτρη Συλλούρη ,ενώ το ρόλο της θα διαδραματίσει και η ψήφος του κ. Περδίκη καθώς και εκείνη του κ. Κουλία.

Αναλυτικά:

ΤΟ ΑΚΕΛ θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση με τους 19 βουλευτές του, όπως φαίνεται εξάλλου και στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Επίσης τη συμφωνία θα καταψηφίσει και η ΕΔΕΚ, με βάση τη δήλωση Παπαδάκη. «Ούτε τα πρωτοφανή και καταστροφικά μέτρα θα γίνουν ανεκτά ούτε η ταπείνωση της κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας». Δηλαδή έχουμε, εκτός απροόπτου, 24 αρνητικές ψήφους. Αν προστεθεί σε αυτές και η ψήφος του Νίκου Κουτσού (ΕΥΡΩΚΟ) που ήδη έχει ταχθεί αρνητικά, γίνονται 25. Με δεδομένη τη νικώσα ψήφο του προέδρου χρειάζονται ακόμη 3 για να μην εγκριθεί η συμφωνία (Συλλούρης, Περδίκης, Κουλίας).

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και την τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου γιατί, αν καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.  Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αναμένει να ακούσει επιχειρήματα από την Κυβέρνηση, γιατί δεν θα πρέπει να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν και γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159