Ομιλία Π. Περσιάνη στο ΤΕΠΑΚ: Ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των μεθόδων διδασκαλίας της γλώσσας


Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, το Κέντρο Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου οργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Παναγιώτη Περσιάνη. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Η γλώσσα στην εκπαίδευση της Κύπρου σήμερα».

Στην ομιλία του ο κ. Περσιάνης παρέθεσε τις διάφορες θεωρίες και τις μεθόδους στο χώρο της διδασκαλίας της γλώσσας, από τις παραδοσιακές μέχρι τις πιο σύγχρονες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο χώρο της Κύπρου.

Τα παραδείγματα εφαρμογής των θεωριών αποτύπωσαν με ζωντανό τρόπο την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεθόδων διδασκαλίας της γλώσσας στην Κύπρο σήμερα. Ο κύριος Περσιάνης έδωσε επίσης παραδείγματα της χρήσης της γλώσσας σήμερα στην κοινωνία μας και την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των μεθόδων διδασκαλίας της, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική χρήση της για καλύτερη επικοινωνία. Τόνισε τη διαφοροποίηση των στόχων χρήσης της γλώσσας από μεταφορά κονσερβοποιημένων πληροφοριών σε εργαλείο το οποίο διευκολύνει την επικοινωνία και την κριτική σκέψη.

Ο κ. Περσιάνης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς ενώ ενδιαφέρονται να μάθουν τα παιδιά τους μια δεύτερη και μια τρίτη γλώσσα ‘ξεχνάνε’ τη συνεχή καλλιέργεια της πρώτης / μητρικής γλώσσας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συνεχής βελτίωση της ελληνικής γλώσσας είναι μεγίστης σημασίας. Για τον λόγο αυτό, εκφράστηκε πολύ θετικά για το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κέντρου Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ για την ελληνική γλώσσα ως μητρική, με την προσφορά μαθήματος ελληνικών σε ακαδημαϊκό επίπεδο και για τη συγγραφή της πτυχιακής εργασίας.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη ζωηρή συμμετοχή των παρευρισκομένων, οι οποίοι στη συνέχεια εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την πραγματικά τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία και τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις του καθηγητή.

Το Κέντρο Γλωσσών ευχαρίστησε τον καθηγητή Περσιάνη, τόσο για την ομιλία του όσο και για την προσφορά του στο ΤΕΠΑΚ γενικά, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, και ιδιαίτερα στο ίδιο το Κέντρο Γλωσσών με την προσφορά και υποστήριξή του σε αυτό στα πρώτα βήματά του.

Τέλος, τιμής ένεκεν, η διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών, Δρ Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους πρόσφερε στον τιμώμενο ένα παλαιό βιβλίο του Σίμου Μενάρδου, του οποίου τιμητικά το Κέντρο Γλωσσών «Σίμος Μενάρδος» φέρει το όνομά του.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Δρ Παναγιώτης Περσιάνης σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παιδαγωγικά στα πανεπιστήμια Λονδίνου και Λάνκαστερ. Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Middlesex. Διετέλεσε γυμνασιάρχης, επιθεωρητής, διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2004 μέχρι το τέλος του 2008 ήταν Αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ. Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για την εκπαίδευση και κυρίως για την ιστορία της εκπαίδευσης της Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










224