Οργανισμός Διαφθοράς ή Κέντρο Αριστείας


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΠΠΗ*

Με την ίδρυσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 1992, έχοντας ως βασικούς πυλώνες τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία έχει καταφέρει με το πέρασμα του χρόνου να αναδειχθεί ως το κατεξοχήν ερευνητικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου. Στην εικοσάχρονη πορεία του, έχει καταφέρει από το μηδέν να αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον καταξιωμένα και γνωστά πανεπιστήμια. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσα από σκληρή δουλειά ακαδημαϊκών, ερευνητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, κάθε ορθά σκεπτόμενη κοινωνία, η οποία νοιάζεται για το καλό των πολιτών της, επιβάλλεται να επενδύει στην παιδεία. Στην πραγματικότητα όμως οι βουλευτές μας φαίνεται να το έχουν ξεχάσει, αφού δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα άδικο πόλεμο, τον οποίο έχουν κηρύξει μερικοί «παντογνώστες», εναντίον των πανεπιστημίων. Όταν τα πάντα έξω δυσλειτουργούν σκανδαλωδώς (θα αποφύγω την αναφορά σε αυτά, είναι και πολλά), το Πανεπιστήμιο Κύπρου κρατάει ψηλά τα λάβαρα των αξιών. Είναι απαράδεκτο κάποια άτομα με εξουσία χωρίς να είναι γνώστες των πραγματικών γεγονότων, ενώ θα έπρεπε να ήταν, να προβαίνουν όχι μόνο σε άστοχες δηλώσεις, αλλά να κάνουν και ένα βήμα παραπέρα, μπαίνοντας σε «ξένα χωράφια», λόγω άγνοιας για την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αξίας του ερευνητικού έργου.

Γιατί λοιπόν όλοι οι υπόλοιποι σιωπούν μπροστά στη σφαγή των πανεπιστημίων; Γιατί κανείς εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας δεν αντιδρά για το «βασίλειο της διαφθοράς»; Μήπως συμφέρει σε κάποιους ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης; Μακάρι να είχαν όλο αυτό τον υπέρμετρο ζήλο και για άλλους οργανισμούς ή οντότητες, που πραγματικά παρανομούν και ζημιώνουν την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προειδοποιεί πως από αυτή τη σύγκρουση δεν θα υπάρξει κερδισμένος. Όλος αυτός ο πόλεμος το μόνο που θα επιφέρει είναι ζημιά, όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μόνο το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί, έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό, να καταφέρνει να καλύπτει όχι μόνο τα έξοδά του, αλλά και να πολλαπλασιάζει κατά πολύ τα έσοδά του. Μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα προσελκύει εκατομμύρια ευρώ και αναδεικνύει διακεκριμένους ερευνητές ανά το παγκόσμιο. Καλώ όλους όσους θεωρούν τους ερευνητές του πανεπιστημίου δημοσίους υπαλλήλους, να περάσουν μια μέρα ή και νύχτα ακόμη από τους χώρους του πανεπιστημίου και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι γίνεται στα εργαστήρια. Οι ερευνητές όχι μόνο δεν «χτυπούν κάρτα» για να γνωρίζει το πανεπιστήμιο πόσες ώρες δουλεύουν, αλλά εν αντιθέσει ακόμη και όταν όλη η Κύπρος κοιμάται, παράγουν έργο και αυτό φαίνεται από τις αξιολογήσεις, εκθέσεις, απολογισμούς και διεθνείς διακρίσεις.

Με τα ίδια τα λόγια του Πρύτανη «Φρονώ πως ο λαός μας και οι επόμενες γενιές αξίζουν κάτι καλύτερο, αξίζουν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη λογοδοσία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία […], να στήσουμε κάτι εντελώς καινούριο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο». Για τούτο, ως φοιτητής του Π.Κ., θέλω και ευελπιστώ πως αυτός ο ανίερος πόλεμος επιτέλους θα σταματήσει.

Δηλώνω βαθιά θλίψη για την εμβέλεια που πήρε το συγκεκριμένο θέμα αφού αποτελεί εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει υπέρμαχος της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο όσον αφορά την ποιότητα, την αριστεία και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

*Πρόεδρος ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Παν. Κύπρου

Τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter38