Παρουσίαση στο ΤΕΠΑΚ: Οι προοπτικές που διανοίγονται κάτω από τον «Ορίζοντα 2020»


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση με εισηγητή τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΤ (European Institute of Innovation & Technology), Professor Alex von Gabain, με τίτλο: Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ):  Οι προοπτικές που διανοίγονται κάτω από τον «Ορίζοντα 2020». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την προσεχή Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 6:00 μμ στο Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης του ΤΕΠΑΚ, στην οδό Αθηνών στη Λεμεσό.

Το ΕΙΤ αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ενισχύει την ικανότητα καινοτομίας της ΕΕ και των κρατών μελών της, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία.

Το ΕΙΤ είναι ένας από τους πυλώνες του «Ορίζοντα 2020», με προϋπολογισμό της τάξεως των €2.7 δις. Ως μέρος των στρατηγικών σχεδιασμών του για την επόμενη επταετία, το ΕΙΤ θα δημιουργήσει νέες Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (Knowledge Innovation Communities – KICs) στα θεματικά πεδία της καινοτομίας για υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση, τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα του μέλλοντος, την παραγωγή προστιθέμενης αξίας και την αστική κινητικότητα. Επιπρόσθετα, το ΕΙΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα τρία υφιστάμενα KICs (Climate-KIC, EITICT Labs και KIC Inno Energy) με στόχο την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στον (παραδοσιακό) ιστό της καινοτομίας, μαζί με την έρευνα και τη βιομηχανία/επιχειρήσεις, αποτελεί την  πιο σημαντική προστιθέμενη αξία που έχει φέρει το ΕΙΤ, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο τρίγωνο της γνώσης. Η ενοποίηση του τριγώνου της γνώσης επιδιώκεται μέσω της επιχειρηματικότητας. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ΕΙΤ και των KICs του, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος, η νέα γενιά ταλαντούχων ατόμων που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας νοοτροπίας, μιας επιχειρηματικής ομαδικής κουλτούρας και πνεύματος.

Το ΕΙΤ και τα KICs του θα συνεχίσουν να διαχέουν την πρωτοπόρα προσέγγισή τους προς την καινοτομία, μέσω δραστηριοτήτων διάδοσης και απήχησης. Ιδιαίτερα, το Περιφερειακό Σύστημα Καινοτομίας (Regional Innovation Scheme) θα προωθήσει την καινοτομία σε ολόκληρη την EE, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κοινοπραξίες ανάμεσα σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και άλλους φορείς καινοτομίας, να συνεργαστούν στενά με KICs.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










103