Πέραν των χιλίων μαθητών στην Ελλάδα μετανάστευσαν λόγω της κρίσης


ΑΘΗΝΑ- Λιγότεροι θα είναι την επόμενη χρονιά οι μαθητές στα σχολεία, καθώς οι γονείς τους μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω της κρίσης.
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ήδη την εφετινή σχολική χρονιά (2013-14) καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά διαρροής μαθητών από τα σχολεία της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με Το Βήμα, δεν έχει καταγραφεί ακόμη ο πραγματικός αριθμός μετεγγραφών μαθητών σε σχολεία του εξωτερικού. Και αυτό διότι στις περισσότερες χώρες για την εγγραφή κάποιου αλλοδαπού μαθητή δεν απαιτείται επίσημη διαδικασία μετεγγραφής, ούτε βεβαίωση σπουδών από ελληνικό σχολείο. Κατ' επέκταση πολλοί μαθητές που μετανάστευσαν δεν έχουν καταγραφεί.
Με το δεδομένο, λοιπόν, ότι πλήρη στοιχεία δεν υπάρχουν, στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εφέτος φαίνεται διαρροή 1.130 μαθητών. Ο αριθμός αυτός όμως τελικά είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι περισσότεροι μαθητές που φεύγουν οδεύουν προς σχολεία της Γερμανίας (527 άτομα). Παράλληλα 158 άτομα έφυγαν για την Αλβανία, τη Βρετανία (61 μαθητές), την Αυστραλία (56 παιδιά), τις ΗΠΑ (40 μαθητές), τον Καναδά (22 παιδιά).
Στη χώρα μας, η μεγαλύτερη μαθητική μετανάστευση γίνεται από την Κεντρική Μακεδονία, από όπου 259 έφυγαν με προορισμό τη Γερμανία. Πολλοί μαθητές έχουν φύγει ακόμη από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Αττική και την Ήπειρο.
Βέβαια, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ξένων μαθητών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους (όπως π.χ. οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


411