Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής: «Beyond Dress Codes: Από την Παραδοσιακή Φορεσιά στη Σύγχρονη Μόδα»


 

Η ενδυμασία είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης-αποκάλυψης. Το ένδυμα λειτουργεί ως επικοινωνιακός κώδικας: ενώ το ρούχο καλύπτει το σώμα, συγχρόνως αποκαλύπτει στοιχεία της ταυτότητας του προσώπου που το φορά. Μέσα από το ένδυμα μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες σχετικές με την ιστορία, τα ήθη και έθιμα ενός λαού, την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός μόδας Λυδία Καμίτση, συνιστά έναν προοδευτικό διάλογο μεταξύ παραδοσιακών κοστουμιών και σύγχρονης μόδας. Η αρχική παρουσίαση της έκθεσης στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2010, περιλάμβανε 100 πρωτότυπα, έγχρωμα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών του εικονογράφου Γήση Παπαγεωργίου και ενδύματα διακεκριμένων σύγχρονων σχεδιαστών μόδας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα σχέδια αυτά, παρουσιάζουν φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αποτελούν τη μεγαλύτερη και κατά το δυνατόν πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών. Η έκθεση που παρουσιάζουμε τώρα στην Κύπρο, έχει εμπλουτιστεί από τον Γ. Παπαγεωργίου με 40 πρωτότυπα σχέδια κυπριακών παραδοσιακών φορεσιών και με δημιουργίες 17 σύγχρονων Κυπρίων σχεδιαστών μόδας, οι οποίοι έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την κυπριακή παραδοσιακή ενδυμασία και την κυπριακή λαϊκή τέχνη, καθώς και με επτά ζωγραφικές ερμηνείες παραδοσιακών φορεσιών από τον εικαστικό Λευτέρη Ολύμπιο

 

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική και κυπριακή παραδοσιακή φορεσιά παρουσιάζονται όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικού ενδιαφέροντος. Αυτή η διάθεση θα μεταφερθεί και στις νεότερες γενιές μέσω του πρωτότυπου, διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ντύσου Κυπριακά…», το οποίο θα διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο διαδικτυακό παιχνίδι που στοχεύει να φέρει τη νέα γενιά σε προσωπική επαφή με την κυπριακή λαϊκή τέχνη και την παραδοσιακή ενδυμασία του τόπου μας.

 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενδύματα και αξεσουάρ των: Atelier Loukia, Blind Adam by Thanos Kyriakides, Deux Hommes, Γιώργου Ελευθεριάδη, Erotokritos, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Ioannis Guia, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Mastori*Motwary Studio, Χαρίλαου Μελετίου, MiRo, Άγγελου Μπράτη, Dassios και Parthenis, όπως επίσης και των Κυπρίων σχεδιαστών: Χρίστου Αβραάμ, Μάριου Γρηγοριάδη, Κίκας Ιωαννίδου, Φωτεινής Λάμνισου, Joanna Louca, Μαρίνας Νικολαΐδου, Παντελή Παντελή, Τότας Πατσαλίδου, Χριστίνας Πιτσιλλίδου, Dora Schabel, Lana Sevas, Έλενας Στρογγυλιώτου, Τίτας Στυλιανού, Ελένης Τζιρκαλλή, Αντωνίας Χαμπή, Aphroditi Hera και Μπάρμπαρας Χριστοφή.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8.00 μ.μ., στο Μουσείο Βύρωνος του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας, Λεωφόρος Βύρωνος 32, Λευκωσία.

Διάρκεια Έκθεσης:   27 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Μάιο 2013

Ώρες Λειτουργίας:   Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00 & 16.00-20.00

Σάββατο 10.00-14.00

Για Πληροφορίες:    Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας

τηλ. 22718605, email: culturalcenter@laiki.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165