Ποσοστό 13 % των αλλοδαπών φοιτητών παρέμειναν παράνομα στην Κύπρο μετά τη λήξη των σπουδών τους


 Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, από το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών που φοιτούσαν σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει λήξει η άδεια παραμονής τους ποσοστό 13%  παρέμειναν, παράνομα στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους, ενώ για  άλλο 13% δεν βρέθηκαν στοιχεία.

Αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής:

«Σο σύνολο των φοιτητών, υπηκόων τρίτων χωρών, των οποίων η άδεια διαμονής έληξε μεταξύ των ετών 2003 μέχρι 2014  ανέρχονται σε 22.415. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, μόνο 16.551 φοιτητές, ποσοστό 74%, έχουν αναχωρήσει από το έδαφος της Δημοκρατίας, ενώ οι 3.021, ποσοστό 13%, εξακολουθούν να παραμένουν παράνομα. Για τους υπόλοιπους 2.843 φοιτητές, ποσοστό 13%, δεν ανευρέθηκαν στοιχεία στο σύστημα.

Κατόπιν επιλογής δείγματος αλλοδαπών φοιτητών από τρίτες χώρες, με ληγμένη άδεια παραμονής, ελέγχθηκε ο προσωπικός τους φάκελος και έγινε έρευνα/επιβεβαίωση με το λογισμικό του Τμήματος καθώς και με το σύστημα αφιξοαναχωρήσεων της Αστυνομίας. Η διαπίστωση της Υπηρεσίας μας συνοψίζεται στο γεγονός ότι το λογισμικό του Τμήματος δεν είναι πλήρως ενημερωμένο βάσει των πληροφοριών του συστήματος της Αστυνομίας, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σωστή διασύνδεση για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο συστημάτων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν γίνεται χρήση των δυνατοτήτων εξαγωγής δεδομένων του εν λόγω λογισμικού.

Ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος ανέφερε ότι το θέμα ηλεκτρονικών δεδομένων αφιξοαναχωρήσεων υπηκόων τρίτων χωρών αντιμετωπίζεται από το Τμήμα καθολικά.  Επίσης ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τη Μονάδα ΤΥΠ του ΥΠΕΣ, , εξευρέθηκε στις 25.9.2015πιθανή λύση για το θέμα σύμφωνα με την οποία, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αλλοδαπού στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλοδαπών του Τμήματος, βάσει στοιχείων που ήδη θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από το σύστημα αφιξοαναχωρήσεων της Αστυνομίας, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










211