Πουλλή προς Διευθυντές Μέσης: Δραστηριοποιείστε την Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης Παραβατικής Συμπεριφοράς


«Με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο τραυματισμού μαθητή από συμμαθητή του εντός του σχολικού χώρου, θα ήθελα να επισημάνω τα πιο κάτω:

Καταδικάζεται ανεπιφύλακτα κάθε περιστατικό ή/και φαινόμενο παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς, όπως εκφοβιστική συμπεριφορά (bullying), άσκηση λεκτικής (κοροϊδία, χλευασμός, βρισιές, ειρωνεία) και σωματικής βίας, μη συμμόρφωση τόσο προς τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όσο και προς τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας της Σχολικής Μονάδας, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί με τη συνεργασία της Μαθητικής Κοινότητας του Σχολείου. Αποδοκιμάζεται επίσης έντονα η καταστροφή της σχολικής περιουσίας

Για τέτοια φαινόμενα παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Για την αποτελεσματική λειτουργία της Σχολικής Μονάδας, πρέπει η Διεύθυνση, οι Σύμβουλοι, οι Υπεύθυνοι Τμημάτων, οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και γενικά όλοι οι καθηγητές και καθηγήτριες να επαγρυπνούν σε όλους τους χώρους του Σχολείου, ερμηνεύοντας και αποκωδικοποιώντας μαθητικές συμπεριφορές, ανεξάρτητα από καταγγελία μαθητή ή γονιού, ώστε να μπορούν να παρέμβουν προληπτικά.

Κάθε σχολείο πρέπει να δραστηριοποιήσει τη σχολική Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης Παραβατικής Συμπεριφοράς, ώστε αυτή να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις μέσα στη σχολική μονάδα, για πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Σε περιπτώσεις σοβαρής μορφής παραβατικής συμπεριφοράς θα πρέπει να ενημερώνεται πάραυτα η Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ευχή της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης είναι να μην παρουσιάζονται στο εξής κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς που διασαλεύουν την εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας.»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188