Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση για τα 170 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Μιχαηλίδη


Την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, στον κατάμεστο από κόσμο Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης «Ροές», στον Στρόβολο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση για τα 170 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

O δρ. Κυριάκος Ιωάννου μίλησε για τα νέα επιστημονικά πορίσματα στο γνωστό ποίημα του Λευκονοικιάτη λογοτέχνη με τίτλο «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου». Στην ομιλία του ο δρ. Ιωάννου παρουσίασε διάφορες πτυχές του έργου του Μιχαηλίδη, τους λόγους για τους οποίους η ιδιωματική ποίησή του δεν είναι εύκολα καταληπτή από έναν ελληνόφωνο αλλά μη γηγενή ομιλητή της κυπριακής ντοπιολαλιάς, ενώ μίλησε διεξοδικά για τα σημαντικότερα λάθη που παρεισέφρησαν στην εκδεδομένη μορφή της «9ης Ιουλίου», καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη έρευνα, αξιοποιώντας τη χειρόγραφη μορφή του συγκεκριμένου ποιήματος, προχώρησε στη διόρθωση των λαθών αυτών.

 Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του δρος Ιωάννου για αντικατάσταση, στον στ. 481 της «9ης Ιουλίου», του ονόματος «Κκιόρογλους» με το όνομα «Κάρκογλους», κάτι που, σύμφωνα με τον δρα Ιωάννου, ακεραιώνει τα νοηματικά συμφραζόμενα μεγάλου μέρους του ποιήματος.

Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Νεόφυτος Νεοφύτου, Λουκία Μουσουλιώτη, Χρίστος Χρυσάνθου και Γιώργος Απέητος απήγγειλαν επιτυχώς εκτενή αποσπάσματα από την «9η Ιουλίου». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. Ιωσήφ Ιωσηφίδης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










941