Πρόγραμμα «Νέας Γενιάς σε Δράση» στη Λεμεσό «I am an EU Citizen»


Πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» στη Λεμεσό το πρόγραμμα «I am an EU Citizen» . Διοργανωτής του προγράμματος ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός  DOREA Educational Institute.

Στην ανταλλαγή νέων που έγινε από τις 29/4/2013 μέχρι τις 5/5/2013 συμμετείχαν ομάδες με νέους ηλικίας μεταξύ 15 και  30 χρόνων αντιπροσωπείες από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  Colegiul technic “ Ioan Stefanescu” από Ρουμανία, Promozione  Interanazionale Sicilia-Mondo  από Ιταλία, The Youth Club of Youth Initiative “Kitu Kampu” από Εσθονία και SMIT-“Creator” από Πολωνία.

Ο σκοπός  της ανταλλαγής νέων ήταν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες να μοιραστούν την εμπειρία Ευρωπαϊκής ταυτότητας που τους χαρακτηρίζει ως Ευρωπαίους πολίτες, να βελτιώσουν τους εαυτούς τους δρώντας ως Ευρωπαίοι πολίτες ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλο και να προσδιορίσουν τη σημασία του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη στις μέρες μας.  Οι κύριοι στόχοι της ανταλλαγής νέων ήταν μεταξύ άλλων η προώθηση της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας  μεταξύ νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών.

Οι πιο πάνω στόχοι επιτεύχθηκαν κυρίως μέσω μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης όπως: παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες με κύρια θεματική την εμπειρία που αποκόμισαν στη χώρα τους από την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία ομάδων εργασίας μεταξύ των συμμετέχοντων για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χάρτη με τις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη ροή μετανάστευσης και τις χώρες που οι κάτοικοι τους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη εκροή μετανάστευσης. Δημιουργήθηκαν επίσης εργαστήρια με κύρια θεματική την ανεργία μεταξύ των νέων και την επιχειρηματικότητα των νέων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ΕΕ και τρόπους επίλυσης τους.

Η εμπειρία αυτή είχε μεγάλη επίδραση στους συμμετέχοντες και στις τοπικές τους κοινότητες κατ’ επέκταση. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους με άλλους νέους και επηρεάστηκαν θετικά για τη σημασία της Ευρωπαϊκής ταυτότητας που διαθέτουν. Μέσω της εμπειρίας τους αυξήθηκε ο βαθμός του ενδιαφέροντος τους για θέματα όπως η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η ανεργία των νέων και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ακόμα συζήτησαν τη σημασία του προγράμματος «Νέα Γενιά σα Δράση», τις δυνατότητες που παρέχει στους νέους και τρόπους διοργάνωσης επιτυχημένων ανταλλαγών στο μέλλον μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127