Προοδευτική Δασκάλων: Η παιδεία είναι το ανάχωμα απέναντι στον φασισμό

Προοδευτική Δασκάλων: Η παιδεία είναι το ανάχωμα απέναντι στον φασισμό

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Τα πρόσφατα γεγονότα που σημάδεψαν την κυπριακή κοινωνία και την κοινή γνώμη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μεμονωμένα περιστατικά. Η εγκληματική επίθεση στο σπίτι του ζωγράφου και πρώην εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ, μετά από δημόσια στοχοποίησή του και τη ματαίωση έκθεσης έργων του, καθώς και το περιστατικό με ναζιστικούς χαιρετισμούς και σύμβολα σε δημόσιο λύκειο από ναζιστική μαθητική οργάνωση, είναι αλληλένδετα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, αφού αποκαλύπτουν μια βαθιά κοινωνική κρίση που αφορά και την παιδεία.

Όταν η τέχνη παρουσιάζεται ως απειλή, όταν η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται και όταν η λογοκρισία βρίσκει χώρο στον δημόσιο λόγο, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον φόβου που ευνοεί τη μισαλλοδοξία και τη βία. Το ίδιο περιβάλλον επιτρέπει την κανονικοποίηση φασιστικών ιδεών και συμβολισμών ακόμη και μέσα στα σχολεία, υπονομεύοντας τον παιδαγωγικό ρόλο της εκπαίδευσης.

Η Παιδεία δεν μπορεί να περιοριστεί στην απλή μετάδοση γνώσεων. Είναι ο κατεξοχήν χώρος, όπου διαμορφώνονται οι αυριανοί δημοκρατικοί πολίτες, με κριτική σκέψη, ιστορική συνείδηση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν η εκπαίδευση αποτυγχάνει να καλλιεργήσει αυτές τις αξίες ή όταν αναγκάζεται να παραμείνει σιωπηλή στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ουδετερότητας, τότε αφήνει χώρο στον φανατισμό και στον αυταρχισμό.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να υπερασπιζόμαστε ένα σχολείο που διδάσκει την αξία της ελευθερίας της έκφρασης, της τέχνης και της διαφορετικότητας, της πολυφωνίας και της ποικιλομορφίας. Ένα σχολείο που δεν φοβάται τις πολλαπλές οπτικές, αλλά τις αξιοποιεί παιδαγωγικά. Ένα σχολείο που αντιμετωπίζει τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον ναζισμό όχι με σιωπή ή ουδετερότητα, αλλά με γνώση, διάλογο και δημοκρατική αγωγή.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών τονίζει την αναγκαιότητα συστηματικής εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον ιστορικό γραμματισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη, από τις μικρές ηλικίες. Τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που στοχεύει σε κριτικά εγγράμματους πολίτες. Η πρόληψη της βίας και της μισαλλοδοξίας ξεκινάει πρωτίστως από την παιδεία μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας μη βίας και εκπαίδευσης για την ειρήνη.

Καλούμε το κράτος και τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την ελευθερία της έκφρασης, να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας και να στηρίξουν έμπρακτα ένα σχολείο δημοκρατικό, ανθρώπινο και συμπεριληπτικό. Η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη ούτε πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ιστορία της εκπαίδευσης καταδεικνύει πως η δημοκρατία και αξίες της μαθαίνονται και διδάσκονται. Η δημόσια παιδεία είναι το ισχυρότερο ανάχωμα απέναντι στον φασισμό και ως τέτοια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό».

Tags ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ,

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.