Προοδευτική ΚΦ: Η Σύγκλητος του Π.Κ. γύρισε ξανά την πλάτη στους φοιτητές. Εισήγηση για 10 μέτρα


Η Προοδευτική ΚΦ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Κύπρου ότι στη χθεσινή της συνεδρία δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για τα φοιτητικά ζητήματα. Επίσης αναφέρει  ότι ο Πρύτανης ανάφερε τη «πρόθεση» του για επιβολή χρέωσης στους χώρους στάθμευσης.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Προοδευτική ΚΦ:

«Στη χθεσινή συνεδρία της Συγκλήτου (αρ. 07/2013), γίναμε μάρτυρες της αδιαφορίας των πρυτανικών αρχών για το μέλλον μας μέσα στο πανεπιστήμιο. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται ο τόπος μας, το Πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να δημιουργήσει τις προοπτικές για μια προοδευτική και αναπτυξιακή πορεία  και όχι με την συγκατάθεση του να οδηγεί ολόκληρη την κοινωνία στην οπισθοδρόμηση.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα για συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσε η Προοδευτική Κ.Φ. ως άμεσα μέτρα για στήριξη των φοιτητών. Ενώ όλοι θα έπρεπε να δείξουμε ευθύνη και σύμπνοια, δυστυχώς η στάση της πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου μέσα από τις τοποθετήσεις τους ήταν διχαστική.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι καμιά απόφαση δεν πάρθηκε από την Σύγκλητο για τα φοιτητικά ζητήματα. Επέλεξαν για ακόμη μια φορά να αγνοήσουν τα άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών. Δυστυχώς δεν έμειναν ως εκεί. Ο Πρύτανης ανάφερε τη «πρόθεση» του για επιβολή χρέωσης στους χώρους στάθμευσης. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν είναι η «ευκαιρία» να κερδίσει χρήματα το πανεπιστήμιο από τους φοιτητές του, αλλά να στηρίξει τους φοιτητές του για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η Πρωτοπορία...απούσα

Η παράταξη που έλαμψε δια της απουσίας της από τη χθεσινή συνεδρία της Συγκλήτου ήταν για ακόμη μια φορά η ΦΠΚ Πρωτοπορία. Είναι εύλογα τα ερωτήματα που μπορούν να γεννηθούν στον καθένα μας.

  • Διαφωνούσαν με το να παρθούν μέτρα που θα βοηθήσουν άμεσα τους φοιτητές σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες;
  • Διαφωνούσαν να πάρει απόφαση η Σύγκλητος ενάντια στην εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια;
  • Διαφωνούσαν να μην πληρώνουν οι φοιτητές τις βεβαιώσεις φοίτησης;
  • Διαφωνούσαν να αυξηθούν οι θέσεις των νεοεισερχόμενων φοιτητών για να έχουν περισσότεροι νέοι το δικαίωμα να σπουδάζουν στον τόπο τους;
    Καλούμε την Κυβερνητική παράταξη να απαντήσει στα πιο πάνω ερωτήματα και να επιλέξει ποιους εξυπηρετεί. Την Κυβέρνηση ή τους Φοιτητές; Θα τους αφήσουμε στην κρίση του κάθε φοιτητή.

Άμεσα να παρθούν μέτρα για στήριξη των φοιτητών! Μέτρα εφικτά και Προοδευτικά!

Ως Προοδευτική Κ.Φ. θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να παρθούν τα ποιο κάτω μέτρα:

  1. 1.    Μείωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους να ενταχθούν σ΄ αυτά και σε αρκετούς φοιτητές να μην τα παρατήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  2. 2.    Επέκταση του φωτοαντιγραφικού κέντρου δίνοντας τα πνευματικά δικαιώματα για αντιγραφή βιβλίων.
  3. 3.    Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης σπουδών.
  4. 4.    Εναντίωση της Συγκλήτου, στην προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων
  5. 5.    Τερματισμό της συζήτησης για επιβολή τέλους στους χώρους στάθμευσης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  6. 6.    Πρέπει να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για αύξηση των ενοικίων στις φοιτητικές             εστίες και να προχωρήσει άμεση η δημιουργία της Β’ Φάσης Εστιών.
  7. 7.    Άμεση Εφαρμογή της Β’ Εξεταστικής
  8. 8.    Άμεση εξαγγελία επέκτασης των προγραμμάτων και κατακόρυφη αύξηση των θέσεων εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους φοιτητές στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  9. 9.    Άμεση αναθεώρηση του τρόπου μεταγραφών στα Κυπριακά δημόσια Πανεπιστήμια από ελληνικά και αλλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, μια απόφαση που θα βοηθήσει εκατοντάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης προτείνουμε άμεση συνάντηση των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και επανεξέταση του ζητήματος των μεταγραφών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Γραπτή δέσμευση του Πανεπιστημίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










116