Προοδευτική ΚΦ :Μέρα ευθύνης για το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Προοδευτική Κ.Φ. με ανακοινωση της χαιρετίζει το γεγονός της άμεσης συμπερίληψης στην θεματολογία της Συγκλήτου της Τετάρτης, της επιστολής που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Στη ανακοίνωσή της, η Προοδευτική αναφέρει:

 «Η αμεσότητα των ζητημάτων που αναδείξαμε στην επιστολή μας φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη από το Πρυτανικό Συμβούλιο και έτσι καλούμαστε όλοι αύριο να αποδείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη που μας διακατέχει ως λαός, υλοποιώντας μέτρα που θα ενισχύσουν την Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση στον τόπο μας. Δε μπορούμε άλλωστε να στείλουμε την παιδεία αιώνες πίσω, καταντώντας την προνόμιο των λίγων και των εκλεκτών.

Αύριο είναι μέρα ευθύνης για όλους όσοι συμμετέχουν στη Σύγκλητο, Ακαδημαϊκούς και Φοιτητές ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, επιβάλλεται να σταθούμε αντάξιοι όλων, δημιουργώντας προοπτικές για προοδευτική πορεία και όχι οπισθοδρόμηση. Στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα όπως:

Α) τη  μείωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους να ενταχθούν σ΄ αυτά και σε αρκετούς φοιτητές να μην τα παρατήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Β) Την επέκταση του φωτοαντιγραφικού κέντρου δίνοντας τα πνευματικά δικαιώματα για αντιγραφή των βιβλίων.

Γ) Τη δωρεάν έκδοση βεβαίωσης σπουδών.

Δ) την εναντίωση της Συγκλήτου, στην προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων

Ε) τερματισμό της συζήτησης για επιβολή τέλους στους χώρους στάθμευσης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ζ) πρέπει να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για αύξηση των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες και να προχωρήσει άμεση η δημιουργία της Β’ Φάσης Εστιών.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε στην αυριανή συνεδρία να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις στήριξης ακόμη τρία ζητήματα που θέσαμε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού:

1)  Άμεση εξαγγελία επέκτασης των προγραμμάτων και κατακόρυφη αύξηση των θέσεων εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους φοιτητές στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2) Άμεση αναθεώρηση του τρόπου μεταγραφών στα Κυπριακά δημόσια Πανεπιστήμια από ελληνικά και αλλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, μια απόφαση που θα βοηθήσει εκατοντάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης προτείνουμε άμεση συνάντηση των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και επανεξέταση του ζητήματος των μεταγραφών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

3) Γραπτή δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι δεν θα ανασταλεί κανένα πρόγραμμα σπουδών στα πανεπιστήμια.

Στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, όλοι μας πρέπει να δείξουμε ευθύνη, ενότητα και σύμπνοια για το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Μόνο ενωμένος ο Κυπριακός λαός και η νεολαία του μπορεί να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Τέτοιες ώρες είναι η στιγμή να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και με τις αποφάσεις μας να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της νέας γενιάς στη μόρφωση, τη ζωή και την αξιοπρέπεια» .

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148