Προοδευτική ΚΦ: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν επιβάλει παράνομα αύξηση διδάκτρων πέραν του 10%


Μιλώντας στη διάσκεψη ο Χρίστος Μιχαήλ ανέφερε:

«Σε συνεδρία της, η Γραμματεία της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, αφού ασχολήθηκε σε βάθος με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ανέλυσε τις εξελίξεις στα ιδιωτικά ιδρύματα, διαπιστώνει τα εξής:

  1. 1)Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων έχουν και πάλι παραβιάσει τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και παρανομούν. Στα ενημερωτικά έντυπα που έχουν εκδώσει με τα δίδακτρα, παρουσιάζεται αύξηση των διδάκτρων πέραν του 10%, αισχροκερδώντας και πάλι εις βάρος των φοιτητών. Αφού δεν έχουν καταθέσει αίτηση για αναθεώρηση των διδάκτρων τους τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 8 της νομοθεσίας, οφείλουν να αφήσουν τα δίδακτρα στο ίδιο ύψος με την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011.

2) Οι διοικήσεις των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων παράνομα απαιτούν από τους υφιστάμενους φοιτητές να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα, σε σχέση με τα δίδακτρα εισδοχής τους, γεγονός που αντιβαίνει τη νομοθεσία, η οποία προνοεί την καταβολή του ίδιου ποσού για όλα τα έτη σπουδών.

3) Σε κανένα σχεδόν από τα καταρτισμένα προγράμματα σπουδών, δεν παρέχονται τα απαραίτητα υλικά για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Για παράδειγμα, στον κλάδο των Νοσηλευτών, οι οποίοι χρειάζονται στηθοσκόπια, ιατρικές ποδιές κ.α., δεν παρέχονται τα συγκεκριμένα υλικά, με αποτέλεσμα να τα πληρώνουν οι φοιτητές από την τσέπη τους, την ίδια ώρα που δαπανούν ένα τεράστιο κονδύλι για την πληρωμή των διδάκτρων.

4) Παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον εγγραφής σχεδόν σε όλα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κατά την άποψη μας οφείλεται στο υπερβολικό ύψος των διδάκτρων, που οφείλεται στο γεγονός ότι αλόγιστα τα συμβούλια των πανεπιστημίων δε λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή κοινωνία ζει τις συνέπειες μιας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και τους αγώνες που έχει δώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών:

α) Καλούμε σε παμφοιτητική συστράτευση όλους τους φοιτητές και τις παρατάξεις, στα πλαίσια των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, για τερματισμό της παρανομίας και της αισχροκέρδειας στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

β) Δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας για διασφάλιση του δικαιώματος των νέων στη μόρφωση, στα πλαίσια των αποφάσεων των οργάνων του φοιτητικού κινήματος.

γ) Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, όπως άμεσα τοποθετηθεί επί του ζητήματος και ξεκαθαρίσει πόσα δίδακτρα πρέπει να καταβάλουν τόσο οι νεοεισερχόμενοι, όσο και οι υφιστάμενοι φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013, ανά credit και ects.

δ) Καλούμε τα συμβούλια των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όπως λάβουν σοβαρά υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο τόπος και οι οικογένειες των φοιτητών και προβούν άμεσα σε σοβαρές μειώσεις στα δίδακτρα. Τούτες τις κρίσιμες ώρες όλοι πρέπει να διακατέχονται από την απαραίτητη κοινωνική αλληλεγγύη. Τα πανεπιστήμια ας δείξουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία και ας γίνουν πομπός κοινωνικής αλληλεγγύης αν πραγματικά ασπάζονται τη φιλοσοφία ότι υπέρτατη αξία είναι ο άνθρωπος και η αξιοπρέπεια του.   

Ως Προοδευτική, δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των φοιτητών και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στην αισχροκέρδεια και την παρανομία των ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για παραμείνει μαζικό και διεκδικητικό το φοιτητικό κίνημα, που θα είναι μπροστάρης στην πάλη των φοιτητών για τα δίκαια αιτήματα μας, κόντρα σε όσους θεωρούν τη μόρφωση προϊόν προς πώληση»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202