Προοδευτική: Χαιρόμαστε επειδή θέσεις μας για αύξηση θέσεων, μετεγγραφές στο Π.Κ. έγιναν αποδεκτές


«Ως Προοδευτική Κ.Φ, χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι εισηγήσεις που είχαμε αποστείλει στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 27 Μαρτίου 2013 αλλά και στον Υπουργό Παιδείας στην 1 Απριλίου 2013 , για αύξηση των θέσεων των νεοεισαχθέν  του Σεπτέμβριου 2013 και για αύξηση των θέσεων για μεταγραφές φοιτητών του εξωτερικού, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την πολιτεία και εξαγγέλθηκαν σήμερα».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική ΚΦ, με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, για παραχώρηση  100 επιπλέον εισακτέων και 200 θέσεων για μετεγγραφές το νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Συνεχίζοντας η Προοδευτική ΚΦ αναφέρει:

«Για εμάς, η σημερινή εξαγγελία είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να έχει η νέα γενιά το δικαίωμα στη μόρφωση. Στις κρίσιμες ημέρες που περνά ο τόπος μας, επιβάλλεται να δίνουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους για γνώση και μόρφωση, συμβάλλοντας έτσι στο μέλλον της Κύπρου μας. Επιβάλλεται, όμως, όσο ποτέ, να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στα άλλα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, το ΤΕΠΑΚ και το ΑΞΙΚ.

Όσον αφορά τις μεταγραφές, καλούμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, να είναι διαφανής η όλη διαδικασία και να αξιολογηθούν σωστά όλες οι αιτήσεις. Σημαντική παράμετρος είναι να αξιολογηθούν όλες οι αιτήσεις στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και να εγκριθούν όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ακόμη, περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας την άμεση ενημέρωση για τον ακριβές αριθμό θέσεων που θα ανοιχτούν ανά τμήμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το επιχείρημα ότι με το άνοιγμα περισσότερων θέσεων, θα υπήρχε άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ήταν θέμα πολιτικής βούλησης. Ελπίζουμε για όλα όσα έχουμε μπροστά μας να τα αντιμετωπίσουμε με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των φοιτητών, της κοινωνίας και όχι στεγνά με οικονομίστικες προσεγγίσεις.

Ως Προοδευτική, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την πολιτεία για να αυξηθούν οι θέσεις και στα υπόλοιπα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και θέτοντας άμεσα  το θέμα για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να συζητηθεί.

Για εμάς, αυτό το ζήτημα, είναι μόνο η αρχή όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα. Οι διεκδικήσεις μας, δε σταματούν εδώ. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

  1. Την τελική υλοποίηση της μείωσης των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους να ενταχθούν σ΄ αυτά και σε αρκετούς φοιτητές να μην τα παρατήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  1. Β' εξεταστική, ένα διαχρονικό αίτημά μας το οποίο ζητούμε να εφαρμοστεί άμεσα, έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και να μην αναγκάζονται να περιμένουν  ένα ολόκληρο χρόνο για να αποφοιτήσουν χρωστώντας μόλις ένα μάθημα!!
  1. Επέκταση του φωτοαντιγραφικού κέντρου δίνοντας τα πνευματικά δικαιώματα για αντιγραφή βιβλίων.
  2. Δωρεάν έκδοση βεβαίωσης σπουδών.
  3. Εναντίωση της Συγκλήτου, στην προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων
  4. Τερματισμό της συζήτησης για επιβολή τέλους στους χώρους στάθμευσης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  5. Πρέπει να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για αύξηση των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες και να προχωρήσει άμεση η δημιουργία της Β’ Φάσης Εστιών».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










139