Πρόταση Πανεπιστημίου για πρότυπο Γυμνάσιο Λύκειο



Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε το θέμα της συλλογής του κ. Αγγελου Τσιρίδη, καθώς και τις σκέψεις που είχε το Υπουργείο Παιδείας για να τοποθετήσει την συγκεκριμένη συλλογή στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης είπε, ότι η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόθεση του όποιου Κύπριου πολίτη να δωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία τη συλλογή του.Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να διαχειριστεί και το συγκεκριμένο θέμα διενεργώντας συγκεκριμένη μελέτη.
Είπε, επίσης, πως ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για την επιστολή που έλαβε χθες από τον κ. Τσιρίδη, στην οποία αναφέρεται ότι «εφόσον έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι μόνο ένα μέρος του χώρου του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου θα μπορεί να διατεθεί, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του υπό συζήτηση μουσείου».
Ο κ. Τορναρίτης επανέλαβε την πρόταση, που είχε καταθέσει πριν ένα χρόνο, με την οποία εισηγείτο όπως το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο μετατραπεί σε πρότυπο πειραματικό σχολείο συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και όπως επεκταθεί η εκπαιδευτική περιφέρεια του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου, ώστε να καλύψει ολόκληρο το Δήμο Λευκωσίας και παράλληλα να γίνουν όλες εκείνες οι αναπροσαρμογές στο σχολείο, ούτως ώστε να επιτελέσει το συγκεκριμένο ρόλο. Παρόμοια πρόταση, συνέχισε, κατέθεσε και για το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Ο Πρύτανης
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτίθεται τους επόμενους λίγους μήνες να καταθέσει μια συνολική πρόταση σε σχέση με τη δημιουργία ενός πρότυπου πειραματικού πανεπιστημιακού Γυμνασίου- Λυκείου.
«Αυτό το Λύκειο ελπίζουμε να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2012. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Σύγκλητο 14 Σεπτεμβρίου και αργότερα θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, όπου προφανώς θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις πριν έρθει αυτό το σχέδιο στη Βουλή'', ανέφερε ο Πρύτανης.
Είπε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο προτίθεται να καταθέσει πρόταση και για τη δημιουργία ενός πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο προφανώς θα έχει σημαντικό ρόλο το Τμήμα Επιστημών και Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
''Θα θεωρούσαμε θετικό αν τα δύο αυτά σχολεία μπορούσαν να στεγαστούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο. Η πρόταση μας θα είναι συγκεκριμένη και ελπίζουμε το 2012 να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε.
Ερωτηθείς τι εννοούμε πρότυπο πειραματικό πανεπιστημιακό Γυμνάσιο-Λύκειο, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι θα είναι ένα σχολείο το οποίο καταρχήν θα αντανακλά όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αυτό παιδιά από διάφορες πόλεις, από διάφορα κοινωνικά στρώματα, έτσι ώστε να αντανακλά πραγματικά τον τόπο.
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού, σε δηλώσεις της, είπε ότι η εν εξελίξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που θα διασφαλίζει, ότι όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν όσα πρέπει να ξέρουν και θα αξιοποιούν το έπακρο των δυνατοτήτων τους, όπου και αν βρίσκεται το σχολείο τους.

Το Ελένειο
Όσο αφορά το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, η κ. Στυλιανού είπε ότι το Υπουργείο ουδέποτε αποφάσισε το κλείσιμό του και τόνισε ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση του, θα πρέπει να συνυπάρχει με τη συνέχιση της λειτουργίας του ως σχολείου.
Είπε ότι η συγκεκριμένη χρήση, για στέγαση της συλλογής που θα δωρίσει ο Αγγελος Τσιρίδης, φάνηκε ότι δεν προσφέρεται και συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, είπε ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό γύρω από το ζήτημα της δημιουργίας καινούργιου μουσείου και ειδικότερα σε ένα σχεδιασμό που θα καλύπτει και την οικονομική πτυχή του ζητήματος, πέρα από την ανάγκη ο τόπος να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία ανάλογων μουσείων.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι θέλουν όλα τα σχολεία της Κύπρου να είναι πρότυπα σχολείου και πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να δουν την πρόταση και αναλόγως θα τοποθετηθούν.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, σε δηλώσεις της, είπε ότι το κόμμα της χαιρετίζει την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη μετατροπή του Παγκύπριου Γυμνασίου και του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου σε πρότυπα πειραματικά σχολεία
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, διατύπωσε ικανοποίηση για την προετοιμασία πρότασης εκ μέρους του Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο την αναζωογόνηση των δυσπραγούντων εκπαιδευτηρίων της παλιάς Λευκωσίας, που αφορά το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο και ίσως το Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης.
Περαιτέρω ο κ. Περδίκης ζήτησε από την πολιτεία να βρει τρόπο ώστε τα ιστορικά εκπαιδευτήρια της παλιάς Λευκωσίας να δυναμώσουν και να αναζωογονηθούν. Αναφορικά με το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο είπε ότι η κυπριακή πολιτεία πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός επιστημονικού κέντρου σε σχέση με τη γεωλογία και την παλαιοντολογία, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος αποτελεί τη «Μέκκα της Γεωλογίας».





Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










370