Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ για επέκταση των σχολικών προγευμάτων σε άπορους μαθητές και τις διακοπές


Ευρεία σύσκεψη παρουσία της Υπουργού Εργασίας, των Επιτρόπων για το Παιδί και τον Εθελοντισμό, εκπροσώπων της Αρχιεπισκοπής, των Συνδέσμων Γονέων, του Υπουργείου Παιδείας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΣΥ, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για επέκταση του θεσμού των σχολικών προγευμάτων σε άπορους μαθητές και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, 108,185 μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ή ποσοστό 7,8%  έχρηζαν οικονομικής στήριξης τη σχολική χρονιά 2012-2013 με το συνολικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια, 281 χιλιάδες ευρώ.

Υπολογίζεται ότι το κόστος ανά μαθητή Δημοτικής εκπαίδευσης για 175 μέρες παραμονής στο σχολείο ανέρχεται στα 280 ευρώ (1 ευρώ την ημέρα) ενώ το αντίστοιχο ποσό για κάθε μαθητή Μέσης για 158 μέρες παραμονής στα σχολεία είναι 252,8 ευρώ (1,6 ευρώ την ημέρα).

Από τους αριθμούς αυτούς, με βάση στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012, 5,734 παιδιά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στηρίχθηκαν μέσω του θεσμού των σχολικών προγευμάτων ενώ εκκρεμούσαν την ίδια ημερομηνία, πέραν των 2,700 αιτήσεων.  Το συνολικό κόστος των μαθητών που στηρίχθηκαν ανέρχεται στο 1 εκ, 532 χιλιάδες ευρώ.

Σε δηλώσεις μετά την ευρεία σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού ευχαρίστησε όσους συνδράμουν το θεσμό, τόνισε ότι επιτελούν μια αναγκαία κοινωνική δράση να στηρίξουν άπορους μαθητές, αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη με ένα συσσίτιο κατά διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

"Η κρίση δυστυχώς αναπόφευκτα θα φέρει στην επιφάνεια και κοινωνικά προβλήματα αλλά και την οικονομική διάσταση της κρίσης και είναι εδώ που η οργανωμένη πολιτεία, κόμματα, εθελοντικές οργανώσεις, το σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να ανταποκριθεί, αν για άλλες εποχές ο εθελοντισμός ήταν πολυτέλεια, σήμερα είναι αναγκαιότητα" ανέφερε. Είπε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη το συσσίτιο προγεύματος να δίνεται και κατά την περίοδο των διακοπών, είτε του καλοκαιριού, είτε των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

"Αυτή διαπίστωση βρίσκει όλους τους φορείς σύμφωνους και εμείς υποστηρικτικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι εθελοντικές οργανώσεις θα πράξουν αυτό που υπαγορεύει το κοινωνικό καθήκον ολονών μας, να απαλύνουμε τα κοινωνικά προβλήματα που η κρίση μεγεθύνει καθημερινά", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Η Βουλευτής του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων, "για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ώστε αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη, να τους παρέχεται αυτή η βοήθεια και κατά διάρκεια των σχολικών διακοπών".

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας να βοηθήσουμε συμπολίτες μας.

"Και ειδικότερα σήμερα με αυτή τη σύσκεψη η βοήθεια κατευθύνεται στα άπορα παιδιά και εμείς ως Κυβέρνηση θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι θα βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, έτσι ώστε να προσφερθεί ό,τι πρέπει στα άπορα παιδιά και στους συμπολίτες μας", ανέφερε.

Η Επίτροπος για την Προστασία του Παιδιού Λήδα Κορσουμπά ανέφερε ότι πρόκειται για έμπρακτη εκδήλωση έγνοιας για τα παιδιά και ανταποκρίνεται σε αυτό που έλεγε τον προηγούμενο καιρό η δική της υπηρεσία ότι δηλαδή "πρέπει η πολιτεία να εγκύψει στο θέμα παιδί, το πώς τα παιδιά εισπράττουν την κρίση και να υπάρξει συντονισμός των κρατικών φορέων και των ΜΚΟ ακριβώς για να δίνεται στα παιδιά ολοκληρωμένη στήριξη". "Είναι σημαντικό ότι έχει εντοπιστεί αυτή η ανάγκη, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια των διακοπών να μην αφήνονται τα παιδιά τα οποία παίρνουν βοήθεια, ως να ξεχνούμε τις ανάγκες τους", συνέχισε.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΔΗΣΥ θα είναι η απαρχή μιας νέας συντονισμένης προσπάθειας για να δίνεται ολοκληρωμένη βοήθεια στα παιδιά.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










261