Πρωτομαγιάτικες εικόνες


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗ*

Μάιος … Η ανθοφορία της φύσης σηματοδοτεί την ευφορία των ψυχών. Όλη η πλάση γιορτάζει και μαζί οι καρδιές μας αγάλλονται. Μαγιάτικες εικόνες πολλές στο μυαλό μου. Από κάποια αλλοτινά χρόνια… μιας παιδικής ηλικίας.

Οι κάμποι του χωριού ντυμένοι στα γιορτινά, οι κήποι των σπιτιών ολάνθιστοι και μοσχομυρισμένοι. Ένα πανηγύρι χρωμάτων ο τόπος. Κι ένα πανηγύρι χαράς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Τα υπαίθρια καφενεία στις δόξες τους, τα χωρατά των θαμώνων να γεμίζουν με τρανταχτά γέλια την ατμόσφαιρα, το παγωτό του πλανόδιου παγωτατζή, το μαχαλλεπί της θείας, τα πεντανόστιμα φρούτα της άνοιξης, τα  νυχτερινά παιχνίδια των παιδιών – εμάς των παιδιών -, οι βόλτες με τα ποδήλατα, το πέταγμα των χαρταετών, οι ανοικτές αυλόπορτες των σπιτιών, οι ανοικτές καρδιές μικρών και μεγάλων …

Πρωτομαγιά και ο περίπατος στη φύση απαραίτητος, καθώς θα ‘πρεπε να μαζέψουμε αγριολούλουδα, για το μαγιάτικο στεφάνι που κοσμούσε την εξώπορτα κάθε σπιτιού. Μέσα σ’ αυτό το στεφάνι βρισκόταν συμπυκνωμένη η ίδια η φύση. Μέσα απ’ αυτό ήταν σαν να μας επισκεπτόταν η ίδια η Άνοιξη.

Μάιος. Εικόνες πολλές, πολλές πινελιές στο νου και στην καρδιά μας. Ας αφήσουμε τη «ζωγραφική» να μας μιλήσει για την πρωτομαγιά …    

Πρώτη Μαΐου

Διονύσιου Σολωμού

Του Μαγιού ροδοφαίνεται η μέρα,
που ωραιότερη η φύση ξυπνάει
και την κάνουν λαμπρά και γελάει
πρασινάδες, αχτίνες, νερά.

Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι
παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι
ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,
όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Χαρούμενη Πρωτομαγιά, σε όλες και όλους!

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










466