Πρωτοπορία ΗΒ :Κακοδιαχείριση ΠΟΦΕΝ από την Προοδευτική ΚΦ, κρίση αναβάλλουν τις εκλογές στο ΗΒ


Η ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, με ανακοίνωσή της κατηγορεί την Προοδευτική ΚΦ για οικονομική κακοδιαχείριση της ΠΟΦΕΝ, με αποτέλεσμα, σήμερα, λόγω έλλειψης κονδυλίων να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών.  Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας ΗΒ:

«Συμφοιτητές, συμφοιτήτριες

Το Φεβρουάριο του 2012, το φοιτητικό κίνημα του ΗΒ μας εμπιστεύτηκε και μας τίμησε με τη ψήφο του στις φοιτητικές εκλογές. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ΕΦΕΚ ΗΒ, δουλέψαμε για τη δημιουργία ενός συλλόγου ο οποίος μέσα από την πολυδιάστατη και ενεργό δράση του εκπροσώπησε περήφανα του Κύπριους φοιτητές σε πληθώρα εκδηλώσεων. Από εκείνο το διάστημα και εντεύθεν, η δράση του συλλόγου αφορούσε τους εθνικούς, κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς στόχους της ηγεσίας του. Το καλοκαίρι του 2012, ως ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ, δεσμευτήκαμε για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών το 2013.

Δυστυχώς, με λύπη αντιμετωπίζουμε την απόφαση της προσωρινής αναβολής των φοιτητικών εκλογών του 2013 λόγω του ότι τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του συλλόγου δεν το επιτρέπουν. Ενημερώνουμε και εμείς από την πλευρά μας, πως το πρόβλημα είναι αποκλειστικά οικονομικό, καθώς επίσης και ότι αν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις - όσο βαρύνουσες κι αν είναι - ο σύλλογος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Πληροφοριακά, αυτή τη στιγμή η ΕΦΕΚ ΗΒ επομίζεται χρέη της τάξεως περίπου 8000 λιρών. Μέρος του χρέους αφορά οφειλές της ΕΦΕΚ ΗΒ προς την Παγκύπρια Ομοσπινδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ). Ένα άλλο κομμάτι του χρέους της ΕΦΕΚ ΗΒ αφορά οφειλές προς τις φοιτητικές παρατάξεις της ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ και της Αναγγέννησης και χρονολογείται εδώ και 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέκαθεν ο επίσημος χρηματοδότης για διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών ήταν η ΠΟΦΕΝ. Η ΠΟΦΕΝ είναι υποχρεωμένη να επιχορηγεί όλες τις φοιτητικές ενώσεις οι οποίες είναι καταρτισμένες σε σώμα, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν εκλογές. Την περίοδο 2011-12, οι ΕΦΕΚ ΗΒ είχε μείνει ακατάρτιστη και οι ευθύνες για τον τότε μη καταρτισμό του σώματος βαραίνουν κυρίως την Προοδευτική ΚΦ, η οποία τότε αποτελούσε την πρώτη δύναμη στο ΗΒ. Επειδή η ΕΦΕΚ ΗΒ το διάστημα εκείνο έμεινε ακατάρτιστη, αντί χορηγίας η ΕΦΕΚ ΗΒ έλαβε δάνειο από την ΠΟΦΕΝ. Όσο αφορά το χρέος προς τη ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ και την Αναγέννηση, αυτό δημιουργήθηκε όταν πριν 3 χρόνια πάλι η ΕΦΕΚ ΗΒ είχε έρθει σε δύσκολο οικονομικό σημείο και υπήρχε πρόβλημα με τη διεξαγωγή των εκλογών όταν τόσο η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ όσο και η Αναγέννηση είχαν δανείσει 2.000 λίρες στο σύλλογο για να μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές. Η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ θεωρεί τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών ως θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία του κινήματος και γι’ αυτό και τότε έδειξε το χαρακτήρα της και προχώρησε στο δανεισμό.

Του τελευταίους μήνες υπήρχε μία συνεχής άσκηση πίεσης προς την ΠΟΦΕΝ τόσο από τη ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ όσο και από την ηγεσία της ΕΦΕΚ ΗΒ, προκειμένου να γίνει γνωστό το ποσό της φετινής χορηγίας έτσι ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές. Είναι με λύπη μας ξανά, που διαπιστώνουμε πως η κακή διαχείριση των οικονομικών της ΠΟΦΕΝ από την Προοδευτική ΚΦ - που ηγείτο τα τελευταία 2 χρόνια - άφησε την ΠΟΦΕΝ οικονομικά εκτεθειμένη.  Ως αποτέλσμα αυτής της κακής διαχείρησης και λόγω και της οικονομικής κρίσης οι χορηγίες σε όλες τις φοιτητικές ενώσεις θα καθυστερήσουν και θα είναι σημαντικά μειωμένες. Ειδικά προς στην ΕΦΕΚ ΗΒ που ήδη χρωστά στην ΠΟΦΕΝ όπως προαναφέραμε το ποσό των 6000 ευρώ. Σε καμία περίπτωση η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ δεν κάνει τον δικηγόρο της ΠΟΦΕΝ αφού έχει σημαντικότατες ευθύνες για την αναβολή των εκλογών στο ΗΒ. Ευθύνες βαραίνουν επίσης την Αναγέννηση,  η οποία ηγείται σήμερα της ΠΟΦΕΝ και διαπιστώνουμε με λύπη μας πως δεν έχει ασκήσει τις ανάλογες  πιέσεις προς την ΠΟΦΕΝ για να δεσμευτεί προς την ΕΦΕΚ ΗΒ ως προς το κονδύλι και τη χρονική περίοδο που θα σταλεί το ΗΒ για την ομαλή διαξαγωγή των εκλογών.

Σε έκακτη συνεδρία που έγινε την Παρασκευή 1/3/2013 και συγγαλέσε ο πρόεδρος τη ΕΦΕΚ ΗΒ κ. Ανδρέας Σπύρου υπήρξε περίληψη των πιο πάνω δεδομένων για τη διεξαγωγή των εκλογών όπως επίσης και ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ κ. Γεωργόπουλλο. Ο κ. Γεωργόπουλλος ξεκαθάρισε ενώπιον όλων πως αυτή τη στιγμή η ΠΟΦΕΝ αδυνατεί να χορηγήσει την ΕΦΕΚ ΗΒ γιατί θα αφήσει «ξεκρέμμαστη» τόσο την ΠΟΦΕΝ, όσο και τις υπόλοιπες φοιτητικές ενώσεις που υπάγονται σε αυτήν. Ασχολιάστο δεν μπορεί να είναι επίσης το γεγονός ότι ενώπιον μελών της ΕΦΕΚ ΗΒ σε προσωπική συνομιλία του εκπροσώπου της Αναγέννησης μαζί με το πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ κ.Γεωργόπουλλο έγινε διαβεβαίωση εκ μέρους του τελευταίου πως γίνονται διαβήματα εκ μέρους του για να μην γίνουν οι εκλογές. Γι’ αυτό ως ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ, θεωρούμε τη μη επιχορήγηση της ΠΟΦΕΝ και τις όποιες άλλες προεκλογικές σκοπιμότητες απαράδεχτες, αλλά αντιμετωπίζουμε όπως πάντα με ρεαλισμό και ψυχραιμία τη δυσμενή αυτή κατάσταση.

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της προαναφερθέντος έκτακτης συνεδρίας, τέθηκε μια φιλότιμη πρόταση από την Προοδευτική ΚΦ και το Μέτωπο ΗΒ , για διεξαγωγή των εκλογών με μοναδική κάλπη στο Λονδίνο και χρηματοδότηση από όλες τις παρατάξεις, με βάση το εκλογικό μέτρο των προηγούμενων εκλογών. Την πρόταση αυτή η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ την απέρριψε, καθώς θεωρεί πως μια τέτοιου είδους εξέλιξη θα ήταν αντίθετη με το συμφέρον του φοιτητή. Άλλωστε, η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ εδώ και χρόνια προωθεί την αύξηση του εκλογικού μέτρου με συγκεκριμένο παράδειγμα το αίτημα για άνοιγμα κάλπης και στο Μάντσιεστερ. Η συκγκεριμένη πρόταση εδώ και χρόνια απορρίπτεται από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις όπως έγινε και φέτος. Επίσης, θεωρούμε πως τυχόν εκλογική διαδικασία με μόνη κάλπη στο Λονδίνο θα είναι ένα πισογύρισμα για την ΕΦΕΚ ΗΒ αφού είναι αδιανόητο οι φοιτητές της βόρειας Αγγλίας να ξοδέψουν από το υστέρημα τους ακριβότερα εισιτήρια για να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να ψηφίσουν. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ δεν μπορεί να επιχορηγήσει μια ΕΦΕΚ ΗΒ η οποία εδώ και τρία χρόνια ήδη της χρωστά αρκετά χρήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες του Μετώπου ΗΒ του οποίου το ψηφοδέλτιο αποτελείται κατά πλειοψηφία από άτομα που διαμένουν στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία και αδιαφορεί προκλητικά για το τεράστιο ποσοστό του εκλογικού μέτρου που διαμένει στην βόρεια Αγγλία.

Ως εκ τούτου, από πλευράς μας η νόμιμη απόφαση του ΔΣ της ΕΦΕΚ ΗΒ με πλειοψηφία 5υπέρ για αναβολή των φοιτητικών εκλογών μέχρι να έρθει το κονδύλι από την ΠΟΦΕΝ, δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα σεβαστή. Την ίδια ώρα καλούμε την ΕΦΕΚ ΗΒ όπως και τις φοιτητικές παρατάξεις που την αποτελούν (είτε αναγνωρίζουν, είτε όχι την ΠΟΦΕΝ) να ασκήσουν κάθε μοχλό πίεσης για να δεσμεύσουν την ΠΟΦΕΝ ως προς το ποσό και το χρονικό σημείο που θα σταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει συλλογικά για το καλό του φοιτητικού κινήματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, που ο Αγώνας ΗΒ έχει μαζί με την Προοδευτική ΗΒ προτείνει την επιχορήγηση των φοιτητικών εκλογών από όλες τις παρατάξεις, η ΦΠΚ Πρωτοπορία με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας απορρίπτει επίσης τη συγκεκριμένη πρόταση για τους εξής λόγους: 

1. Η βασική χρηματοδότηση του συλλόγου προέρχεται και προερχόταν από τα ταμεία της ΠΟΦΕΝ. Όσες φορές η ηγεσία της ΕΦΕΚ ΗΒ λοξοδρόμησε από αυτή την αρχή, το αποτέλεσμα ήταν η καταχρέωση του συλλόγου. Όπως προαναφέραμε αυτή τη στιγμή ο σύλλογος χρωστά 8000λίρες και η ΦΠΚ Πρωοτοπορία ΗΒ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αύξησης του χρέους της ΕΦΕΚ ΗΒ σε δισβάκτακτα επίπεδα σε σημείο που αυτό να μην είναι βιώσιμο.

2. Ο πρόεδρος της ΕΦΕΚ ΗΒ δεν μπορεί ούτε να δεσμεύσει με δυσβάσταχτα χρέη τα επόμενα συμβούλια, αλλά ούτε και να επιτρέψει την οικονομική καταστροφή του συλλόγου. Προτιμά, όπως και η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ να είναι συνεπής και να κρατήσει την ΕΦΕΚ ΗΒ στη ζωή.

Κλείνουμε επαναλαμβάνοντας και ξεκαθαρίζοντας τη θέση μας, πως μόνο εάν έρθει το κονδύλι για τις εκλογές, που να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συλλόγου τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, μπορούν να διεξαχθούν φέτος εκλογές καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνουμε νεροκουβαλητές των όποιων προεκλογικών σκοπιμοτήτων αμαυρώνουν τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΦΕΚ ΗΒ".

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169