Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ


ΚΥΠΕ - Με 33 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 1 αποχή ψηφίστηκε σε νόμο ο προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2019, που προβλέπει έσοδα ύψους €63,5 εκ. και ισόποσες δαπάνες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Παιδείας που εξέτασε τον προϋπολογισμό και όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια το ύψος της κρατικής χορηγίας στον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ δε συμφωνεί με τις αντίστοιχες πρόνοιες στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες ανέρχονται σε €34,1 εκ.
Συγκεκριμένα, υπάρχει διαφορά με την πρόνοια της κρατικής χορηγίας η οποία ανέρχεται στα €2,9 εκ.
Το ποσό της υπέρβασης ύψους €2,9 εκ. δύναται να καλυφθεί από εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ή και από εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για το 2019.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού είχε αναφέρει ότι τα δύο Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών ενέκριναν περαιτέρω αύξηση της κρατικής χορηγίας ύψους €3,8 εκ., από την οποία τα €2,9 εκ. θα προέλθουν από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ ή και του Υπουργείου Οικονομικών. Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε ο ίδιος, κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ και τον προγραμματισμό του σε σχέση με τις δαπάνες και τα προωθούμενα έργα, συμπεριλαμβανομένης της προκήρυξης προσφορών για κατασκευαστικά έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε υποστηρίξει ότι το ποσό της υπέρβασης πρέπει να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ και όχι του Υπουργείου Οικονομικών, εισήγηση την οποία δεν υιοθέτησε η Επιτροπή Παιδείας.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφερόμενος στη νέα κριτική που ασκήθηκε για την καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών των 3 δημοσίων πανεπιστημίων, είπε ότι ευθύνη γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο τα Υπουργεία αλλά και τα Πανεπιστήμια που κατέθεσαν αρχικούς προϋπολογισμούς που δεν συμφωνούσαν με τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να καθοριστούν δείκτες αξιολόγησης της απόδοσης των πανεπιστημίων όχι μόνο σε ό,τι αφορά οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως είναι απαράδεκτο το ποσοστό των πτυχιούχων που εργάζονται στο αντικείμενο του πτυχίου τους, που είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη προσθέτοντας ότι πληρώνουμε για να παράγουμε ανέργους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, παρατήρησε ότι για το σκοπό αυτό υπάρχει ο φορέας πιστοποίησης ποιότητας των πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι αν γίνουν εξοικονομήσεις από το ΤΕΠΑΚ για κάλυψη της υπέρβασης της κρατικής χορηγίας, θα σημαίνει ότι άλλα πράγματα θα μείνουν πίσω, όπως οι εστίες και άλλα αναπτυξιακά έργα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αφού κάκισε την αργοπορία στην κατάθεση του προϋπολογισμού καθιστώντας αδύνατη την σε βάθος συζήτηση του, είπε πως το ΤΕΠΑΚ πρέπει να εγκύψει στα θέματα στέγασης των φοιτητών στη Λεμεσό καθώς παρουσιάζονται προβλήματα σε φτωχές οικογένειες με φοιτητές που κινδυνεύουν να τερματίσουν τις σπουδές τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ ή με συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


399