Σαρρής: Τι γλιτώσαμε και τι χάσαμε με τη συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων στο Eurogroup


Στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκε, μετά από συνεδρίαση 10 ωρών, η συμφωνία στο Eurogroup για τη στήριξη της Κύπρου, αναφέρθηκε σήμερα τα ξημερώματα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος επισήμανε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή λύση.

Όπως δήλωσε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Σαρρής, η κυπριακή αντιπροσωπεία ήρθε στη συνεδρίαση κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, γιατί η χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία ένα από τα σοβαρά ενδεχόμενα.

«Έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις με ιδιαίτερα σκληρή στάση του ΔΝΤ και κάποιων εταίρων μας που δημιούργησε βαρύ κλίμα, ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις έφτασαν συχνά σε αδιέξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σωρεία επαφών με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και Ευρωπαίους ηγέτες και κατάφερε με τις υπεράνθρωπες αυτές προσπάθειες να δώσει ένα κλίμα καλύτερης αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία της χώρας και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, αποφεύχθηκαν καινούργιες περικοπές μισθών και συντάξεων που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, αποφεύχθηκε η εμπλοκή των ταμείων προνοίας των ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών που διατήρησαν την αυτονομία τους.

Το τελικό ποσό που θα δοθεί καθιστά διαχειρίσιμο το χρέος και κατανέμει κατά τρόπο δίκαιο το δυσβάστακτο βάρος μεταξύ της παρούσας και των επόμενων γενιών. Αποφύγαμε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλαγές που πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καταστροφικός για την οικονομία μας.

Λόγω της σοβαρής απειλής εναντίον των τραπεζών και του χάους που θα ακολουθούσε από μια αρνητική πρωτοβουλία της ΕΚΤ έγινε αύξηση φορολογίας επί των τόκων και επιβάλλεται ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης και σταθερότητας πάνω στις καταθέσεις που θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του ποσού με μέτοχος συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Το ποσοστό του εφάπαξ τέλους θα ανέρχεται σε 6,75% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000

Πιστεύουμε ότι ήταν μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης παρά τις οδυνηρές πτυχές της, που αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας, ενώ αποκαθιστά την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει αποφασιστικά σε μια καινούργια αρχή ανέφερε ο κ. Σαρρής.

Όπως διευκρίνισε, ο φόρος που θα επιβληθεί στους τόκους των καταθέσεων θα είναι μεταξύ 20% και 25%. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές συζητήσεις και θα προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαρρής απάντησε ότι πάντοτε συμφωνείς υπό την αίρεση ότι τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα νομοσχέδια πριν ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη το πρωί. Δεν προκαταλαμβάνει κανείς τις αποφάσεις της Βουλής, η οποία έχει δείξει ωριμότητα και κατανόηση, ξέρει ποιες ήταν οι επιλογές μας και ξέρει τους λόγους που της έγινε η εισήγηση, είπε.

Σε άλλη ερώτηση για την τύχη των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε ότι λαμβανομένου υπόψη ότι το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί σημαντικά, μια καλή αρχή είναι με το να απορροφηθούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ένα από τους οργανισμούς που διαμορφώνονται στην ελληνική επικράτεια.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ οδυνηρών αποφάσεων και πιστεύω ότι προς το συμφέρον της Κύπρου και όλων των καταθετών αυτής και της επόμενης γενιάς επιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση. Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες με το καινούργιο μέγεθος σε μια οικονομία με προοπτικές του φυσικού αερίου και άλλων, θα καταστήσουν τις μετοχές που θα δώσουν στους καταθέτες ως την καλύτερη λύση υπό τις παρούσες οδυνηρές περιστάσεις.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










176