Σε διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προσδοκά η Κομισιόν αύριο από το Eurogroup


Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι το απόγευμα της Τρίτης η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κομισιόν, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τρίτης. Η γερμανική πλευρά συνεχίζει, πάντως, να ακολουθεί σκληρή στάση
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο στη συνάντηση της Τρίτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, είπε τη Δευτέρα ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Εάν δεν υπάρξει απόφαση αύριο το απόγευμα (για την Ελλάδα), τότε θα υπάρξει αργότερα. Αν είναι δυνατόν, θα λάβουμε μια αποφαση αυτή την εβδομάδα», είπε ο Στέφεν Κάμπετερ.
Επιμένει το ΔΝΤ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σκοπεύει να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Αυτό εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Σε περίπτωση που την Τρίτη επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.
Βερολίνο: Αποκλείεται το «κούρεμα»
Το Βερολίνο επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μερική παραγραφή του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως «είναι αδιανόητο» ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία. «Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα. «Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους», καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα, εξήγησε η Κότε.
Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως πως οι χώρες της Ευρωζώνης «θα εργαστούν αύριο για να βρουν μια κοινή θέση». «Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Bild», η οποία κάνει σήμερα λόγο για διένεξη στο εσωτερικό της CDU, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκούντερ Έτινγκερ, που χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Κάουντερ περιγράφει ως «εντελώς παράλογο» ένα «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα έθιγε τους δημόσιους πιστωτές. «Θα αποδυνάμωνε συνολικά την μεταρρυθμιστική βούληση των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», είπε.
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα το γερμανικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί με μια πιθανή φόρμουλα για την Ελλάδα, εκτιμά ως πιθανό ο υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ.
Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος θα ψηφίσει μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα, εξαρτάται, όπως λέει, από το «εάν θα έρθει αύριο στο τραπέζι μια αξιόπιστη λύση». Αυτό θα σήμαινε, τόνισε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σκεπτικό χρηματοδότησης. Σημείωσε δε ότι συμφωνεί με την άποψη του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Άσμουσεν, ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142