Σε έξι δόσεις, οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012


Αφαιρούνται σταδιακά οι αποκοπές, συνεχίζονται οι προσαυξήσεις 

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις πρόταση που προνοεί επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση θα συνεχίσουν να παίρνουν τις προσαυξήσεις τους και ταυτόχρονα θα τους αφαιρούνται σταδιακά, αποκοπές που έγιναν από το 2012 μέχρι το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, η πρώτη δόση των επιστροφών θα γίνει την 1η Ιουλίου 2018 και μετά σε κάθε 1η του χρόνου (2019, 2020, 2021 και 2022 και 2023). 

Για το λόγο αυτό η πρόταση θα υλοποιηθεί, μόνο αν εγκριθεί (εκτός από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις) από τη Βουλή, πριν από το το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές, αφού οι αποκοπές ρυθμίζονται με νόμο.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόταση με 8 σημεία που αφορά το Ταμείο Προνοίας επί των οποίων θα πρέπει εντός 10 ημερών οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να απαντήσουν.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν τόσο η κάθε μια χωριστά όσο μαζί για τη λήψη απόφασης (αποδοχής ή απόρριψης) ενώ για το Ταμείο Προνοίας θα συμμετέχουν και οι Αναλογιστές.

Η πρόταση είναι σαφές διαφοροποιημένη από την πορηγούμενη αφού δεν υπάρχει η προϋπόθεση ή διασύνδεση της επιστροφής των αποκοπών με το ΑΕΠ. 

Η ΠΑΣΥΔΥ κρατά κλειστά τα χαρτιά της αφού εχει προσφύγει στο Ανώτατο υποτηρίζοντας ότι οι αποκοπές είναι παράνομες. Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις για την πρόταση ειναι όπως περιμένουν όσο είναι δυνατό την απόφαση του Ανωτάτου. Σε περιπτωση που δικαιωθεί και κηρυχθούν παράνομες οι αποκοπές, τότε αυτοί που προσέφυγαν θα ζητήσουν να λάβουν αποζημιώσεις με επιστροφή όλων των ποσών που τους εχουν περικοπεί. 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΟΗΟ-ΣΕΚ,  ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ  και ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ με τις οποίες προηγήθηκε διαπραγμάτευση:
Η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα τερματισμού όλων των αποκοπών μισθών που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν με τις μνημονιακές Νομοθεσίες Ν.168(Ι)/2012 και Ν.31(Ι)/2013.
Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των μισθών θα αρχίσει την 1/07/2018 και θα ολοκληρωθεί την 1/01/2023.
Η καταρχήν συμφωνία απορρέει από τη συμφωνία - πλαίσιο που υπεγράφη στις 4/01/2017 και της συμπληρωματικής συμφωνίας - πλαίσιο ημερομηνίας 20/10/2017 και αφορά τις αποκοπές μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με βάση την καταρχήν συμφωνία, θα πρέπει επίσης να ανανεωθούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που αφορούν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Σχολικές Εφορείες και το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, μέχρι τις 31/07/2018.
Επίσης, την ίδια περίοδο θα πρέπει μετά από εντατικές διαβουλεύσεις να επέλθει συμφωνία για την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους που προσελήφθηκαν μετά την 1/10/2011 και για εργαζομένους αορίστου χρόνου.
«Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι επετεύχθη η εν λόγω συμφωνία στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα που είχαν ως κατάληξη την 31/5/2018» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











200