Στέφανος Στεφάνου: Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι αδιόριστοι να μη μείνουν στους δρόμους


«Αυτό το έχουμε ακούσει κι εμείς χθες και δεν γνωρίζουμε επίσημα περί τίνος πρόκειται γιατί ήταν μια ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία, διαβάζοντας από τον Τύπο. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις στο θέμα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η ανακοίνωση. Εκείνο το οποίο μας έχει πει ο Υπουργός Παιδείας σε σύσκεψη, είναι ότι γίνονται προσπάθειες απορρόφησης με διάφορους τρόπους όλων των εκπαιδευτικών».  Αυτό δήλωσε στο Paideia-News, στα πλαίσια συνέντευξης του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης, Στέφανος Στεφάνου αναφορικά με την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για εργοδότηση εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά. Ο κ. Στεφάνου εκφράζει επίσης την ανησυχία του μήπως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που δεν επαναδιοριστούν οι συμβασιούχοι.   

«Έχει παρατηρηθεί για φέτος συνολική μείωση των μαθητών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση λόγω της υπογεννητικότητας, του αριθμού των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν φύγει, αλλά και του γεγονότος ότι, παρ’ όλη την οικονομική κρίση, μια μερίδα γονιών κρίνουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Υπάρχουν μειωμένες ανάγκες απ’ ότι υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό. Διαφαίνεται να υπάρχει και πρόβλημα στην απορρόφηση όλων των εκπαιδευτικών οι οποίοι ήταν συμβασιούχοι τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα και μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί το τρίπτυχο που πρέπει να υπάρχει είναι υποδομή-έγκυρη στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς-και το θέμα της διδακτικής ύλη-  βιβλία. Στα δύο κομμάτια που έχουν να κάνουν με την υποδομή και τα βιβλία, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκείνο το οποίο είναι θέμα ανοιχτό και προς συζήτηση στην επικαιρότητα είναι το θέμα της στελέχωσης των σχολείων. Δεν το λέω από την άποψη ότι δεν θα υπάρχει έγκαιρη στελέχωση, τουναντίον. Εκείνο όμως το οποίο φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι το θέμα ή όχι της απορρόφησης όλων των εκπαιδευτικών,  οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στις τάξεις. Υπάρχει ένας αριθμός-οι διάφοροι φορείς μιλούν για 100-200 εκπαιδευτικούς - οι οποίοι ίσως να μην απορροφηθούν φέτος, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πέντε και έξι χρόνια διδάξει στα σχολεία».

Ο κ. Στεφάνου εκφράζει παράλληλα και την ανησυχία της Συνομοσπονδίας για πιθανά απεργιακά μέτρα εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων:

«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι η επιμονή των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίοι βλέπουν ότι είμαστε δύο βδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το μέλλον της, δεν διαγράφεται θετικό. Από την άλλη, η  ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ,  εάν δεν μείνουν ικανοποιημένες από τις εξελίξεις των πραγμάτων-ειδικά η ΟΕΛΜΕΚ που προειδοποιεί ,θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων . Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι άλλα από τα απεργιακά.

Εμείς ως οργανωμένοι γονείς έχουμε  πάγια θέση ότι πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε αποφάσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στη μόρφωση των παιδιών. Αυτή είναι μια πάγια θέση και θα προσπαθήσουμε κι εμείς, αν και εφόσον καλεστούμε να βοηθήσουμε.

Εμείς έχουμε στείλει επιστολή στο Υπουργείο,  πριν το διορισμό των επιτροπών για να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, διότι θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και εκπρόσωπος από τους οργανωμένους γονείς. Μάλιστα είχαμε κάνει κοινή ανακοίνωση μαζί με την Συνομοσπονδία της Δημοτικής γι’ αυτό το θέμα. Δεν έχουμε εισακουστεί και δεν μετέχουμε σε αυτές τις επιτροπές, άρα δεν γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι συζητείται και πώς ή με ποιον τρόπο θεωρούν ότι θα πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην μείνουν στους δρόμους. Προπάντων  στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, το να χάνει κάποιος τη δουλειά του και δη εκπαιδευτικός με πέντε και έξι χρόνια υπηρεσία δεν είναι το καλύτερο

Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα δούμε με ποιον τρόπο θα συμβάλουμε κι εμείς στην επίλυση, σε συνεργασία κατά πάσα πιθανότητα και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, γιατί σε αυτό το ζήτημα οι απόψεις μας αφήνουν περιθώρια συνεργασίας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181