Στις 12 Μαρτίου, οι «εξετάσεις» της Κύπρου για το ξέπλυμα χρήματος


Στις 12 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί  ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίας του Εurogroup.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης από ιδιωτική εταιρία με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Σαρρής διατύπωσε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά ότι απορρίπτει σε κάθε περίπτωση κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων. Όπως είπε, το κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μια ανορθόδοξη και καταστροφική μέθοδος, που θα οδηγούσε σε αυτοχειρία την Ευρωζώνη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, αναφερόμενος στην απόφαση για την αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, τη χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα και τον πιο πειστικό τρόπο για να απαντηθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141