Σχέδιο απόφασης των Κινήσεων Προοδευτική, Νέα Πνοή και Συνεργασία Καθηγητών στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ


Oι Κινήσεις Προοδευτική, Νέα Πνοή και Συνεργασία Καθηγητών έδωσαν στη δημοσιότητα το σχέδιο πρότασης που κατέθεσαν ενώπιον της Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ για την κατάσταση στην παιδεία μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Σημειώνεται ότι το σχέδιο δεν εγκρίθηκε και με πλειοψηφία, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία παραθέτει τις αποφάσεις- διαπιστώσεις του:

Αναφέρουν οι τρεις Κινήσεις:

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά, δυστυχώς, με κακούς οιωνούς και κάτω από τη βαριά σκιά του Μνημονίου, της Τρόικα, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και των αντι-εκπαιδευτικών δυνάμεων εντός Κύπρου που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να χτυπήσουν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

Η αρνητική επίδραση των πιο πάνω παραγόντων στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής:

  • Παρά τις δημόσιες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για επαναδιορισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και παρά την καταβολή μόνιμης εισφοράς όλων των καθηγητών ύψους 0,8-2% του μισθού τους από τον Ιούνιο του 2013 με στόχο των επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων και εκτάκτων στο δημόσιο, μετά και τους τελευταίους διορισμούς μένουν αδιόριστοι περίπου 110 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάστηκαν κατά την/τις προηγούμενη/ες σχολικές χρονιές. Καταγγέλλουμε την αθέτηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, καθώς επίσης και τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους αριθμούς των αδιόριστων στα οποία επιδίδεται το Υπουργείο Παιδείας.
  • Παράλληλα, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με σχολεία υποστελεχωμένα, αφού περίπου 200 θέσεις διευθυντικών στελεχών παραμένουν κενές, λόγω της παγοποίησης των προαγωγών που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Ταυτόχρονα, λήφθηκαν σειρά μέτρων που υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου:
  • Καταργήθηκε η αναλογία 1:1,5 του διδακτικού χρόνου σε εσπερινά σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
  • Καταργήθηκε η παραχώρηση διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες.
  • Καταργήθηκε η καθοδήγηση (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς.
  • Μειώθηκαν δραστικά οι ώρες στήριξης που παραχωρούνται στα σχολεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας αλφαβητισμού και αλλόγλωσσων.

Και μάλιστα ενώ γίνονται όλα αυτά η Παγκόσμια Τράπεζα αυτοί οι παγκόσμιοι οικονομικοί τρομοκράτες και λήσταρχοι των λαών, έχουν εισβάλει στα σχολεία με σκοπό τον δήθεν εκσυγχρονισμό τους, μέσα από προτάσεις κατάργησης σχολείων και αύξησης των μαθητών ανά τάξη.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα μέτρα έπληξαν τη δημόσια εκπαίδευση και προκαλούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη συνάντησή του με την ΟΕΛΜΕΚ απλά «σήκωσε τα χέρια ψηλά» θεωρώντας πολλές από τις διαπιστώσεις μας ως παράλογες και μας παρέπεμψε πίσω στον ΥΠΠ…

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, για τους συμβασιούχους συναδέλφους που οδηγήθηκαν στην ανεργία, για τους εκατοντάδες συμβασιούχους που δε μονιμοποιούνται εξαιτίας του παγώματος των μονιμοποιήσεων από την πλειοψηφία της Βουλής, για τα τεράστια κενά στις διευθυντικές θέσεις των σχολείων και για τα άλλα μέτρα που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων, γιατί κάθε άλλη αντίδραση θα συνιστούσε αποδοχή της κοροϊδίας και θα άνοιγε στην Τρόικα και στις αντι-εκπαιδευτικές δυνάμεις εντός Κύπρου την όρεξη για ακόμα χειρότερα μέτρα και συμπεριφορές στο άμεσο μέλλον. Οι προθέσεις τους άλλωστε είναι ξεκάθαρες, όπως διαφάνηκε από πρόσφατη συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Αβέρωφ Νεοφύτου!

Ως εκπαιδευτικοί, το τελευταίο που επιθυμούμε είναι να αναστατώσουμε τα σχολεία και τις ζωές των καθηγητών μας που ήδη πλήττονται με πολλούς τρόπους από το μνημόνιο και την Τρόικα.

Παρά ταύτα η ΟΕΛΜΕΚ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε λήψη δραστικών μέτρων αν χρειαστεί».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156