Σχολικός Διαγωνισμός Έκθεσης της Κοινοπολιτείας 2016 «An Inclusive Commonwealth»


ΤΗΣ ΛΕΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΝΕΣΤΟΡΑ Bsc Econ FCA *  

Το Royal Commonwealth Society (RCS) διοργανώνει φέτος τον 133ο ετήσιο Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό Έκθεσης της Κοινοπολιτείας, σε συνεργασία με το Cambridge University Press. To RCS ιδρύθηκε το 1868 και είναι διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με έδρα το Λονδίνο. Ο διαγωνισμός συγγραφής έκθεσης (The Queen’s Commonwealth Essay Competition) παρέχει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε χιλιάδες νεαρά πρόσωπα  σε χώρες της Κοινοπολιτείας να ασχοληθούν με επίκαιρα θέματα, διεθνούς ενδιαφέροντος και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις σκέψεις τους σε μια παγκόσμια πλατφόρμα. Η συμμετοχή των νέων της Κύπρου στο Διαγωνισμό, αποτελεί ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και άλλες σημαντικές δεξιότητες όπως π.χ. της έκφρασης και παρουσίασης των ιδεών και απόψεων  τους κατά τρόπο δημιουργικό.

Η Κοινοπολιτεία αποτελείται από περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 53 κράτη και  κάθε ένας από αυτούς έχει κάτι το μοναδικό και διαφορετικό να προσφέρει. Η Κύπρος είναι Κράτος Μέλος της Κοινοπολιτείας  από το 1961. Η Ημέρα της Κοινοπολιτείας εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Μάρτη,  με Επίσημη Τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Το θέμα για το Διαγωνισμό Έκθεσης και άλλες εκδηλώσεις της Κοινοπολιτείας για το 2016 έχει τίτλο “An Inclusive Commonwealth”, σε μετάφραση «Μια Κοινοπολιτεία Χωρίς Αποκλεισμούς». Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο και αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για νεαρά πρόσωπα σε σχολεία της Κύπρου να συμμετάσχουν μέσω της δημιουργικής συγγραφής έκθεσης. Το θέμα αναφέρεται στις αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της κατανόησης, της ισότητας και της δικαιοσύνης που περιέχονται στον Χάρτη της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Charter).

Δικαίωμα συμμετοχής στους Διαγωνισμούς του RCS

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νεαρά πρόσωπα κάτω των 18 ετών που κατοικούν σε χώρες της Κοινοπολιτείας, ανεξάρτητα από τη χώρα  καταγωγής τους. Οι συμμετέχοντες θα κριθούν σε δύο ομάδες Junior (νέοι κάτω των 14 ετών, που γεννήθηκαν μετά την 1 Μαΐου 2002) και Senior (νέοι 14-18 ετών που γεννήθηκαν μεταξύ 2ης  Μαΐου 1997 και 1ης  Μαΐου του 2002). Μπορούν να υποβάλουν έκθεση, ποίημα, επιστολή, διήγημα, θεατρικό έργο.  Η τελευταία μέρα για υποβολή συμμετοχής είναι η 1η Μαΐου 2016. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα του διαγωνισμού και στις δύο κατηγορίες και όροι συμμετοχής, παρέχονται στην ιστοσελίδα του RCS  https://thercs.org/youth-and-education/the-queens-commonwealth-essay-competition/

Ομάδα Κριτών

Με σκοπό τη διεύρυνση  της ομάδας διεθνών κριτών του διαγωνισμού έκθεσης, το RCS παρέχει τη δυνατότητα σε εθελοντές κριτές άνω των 18 ετών να συμμετάσχουν στην ομάδα αξιολόγησης των εκθέσεων που θα υποβληθούν. Απαιτείται μεταξύ άλλων να είναι άνω των 18 ετών, να ενδιαφέρονται για θέματα Κοινοπολιτείας / διεθνείς υποθέσεις, και να είναι διαθέσιμοι κατά την περίοδο 16 Μαΐου μέχρι 27 Ιουνίου (6 βδομάδες). Ενημέρωση για  ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και άλλους, παρέχεται στην  ιστοσελίδα https://thercs.org/youth-and-education/the-queens-commonwealth-essay-competition/judging-2016/

Ενθαρρύνοντας τους νέους να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς τέτοιου μεγέθους ενθαρρύνεται και ο υγιής ανταγωνισμός, η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, και η κουλτούρα  για συνεχή προσπάθεια και βελτίωση.

Στο διαγωνισμό έκθεσης του 2015 συμμετείχαν 13,100 νέοι από 49 χώρες της Κοινοπολιτείας με τον 16χρονο Παράσχο Καντ, μαθητή της ιδιωτικής Σχολής Πασκάλ Λεμεσός, να αναγορεύεται Πρώτος Νικητής στην κατηγορία Senior ανάμεσα σε χιλιάδες διαγωνιζομένους. Ο Παράσχος συμμετείχε στην Εβδομάδα Νικητών του Διαγωνισμού στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή βράβευσης του στο παλάτι Buckingham.

Για ακόμα μια φορά Θερμά Συγχαρητήρια στον Παράσχο Κάντ, σε όλους τους  μαθητές που διακρίθηκαν πέρυσι καθώς επίσης και στους εκπαιδευτικούς που ενθάρρυναν τη συμμετοχή τους. H βραβευθείσα συμμετοχή του Παράσχου με τίτλο “An open letter to the world’s leaders” καθώς και τα διαθέσιμα προγράμματα του RCS στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν νέοι από την Κύπρο περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του RCS https://thercs.org/youth-and-education/

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όλους που θα   συμμετάσχουν. 

*Επίτιμη Εκπρόσωπος του Royal Commonwealth Society




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










163