Σύντομα στην Ολομέλεια τα κίνητρα για εκπαιδευτικούς στο Ριζοκάρπασο, ελπίζει η Επ. Παιδείας


ΚΥΠΕ- Την ελπίδα ότι πριν από το καλοκαίρι θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η νομοθεσία που διέπει τα κίνητρα για εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, εκφράζει η Επιτροπή Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, η οποία ασχολήθηκε με τη λειτουργία των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, ανέφερε ότι εκφράζονται γενικότερα ανησυχίες και αντιπαραθέσεις αλλά και υπάρχουν και αχρείαστες εντάσεις σε σχέση με τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο και τα προσκόμματα που προβάλλει το κατοχικό καθεστώς.
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνεται δημόσιος διάλογος γιατί αυτό ωφελεί τις κατοχικές αρχές και ότι θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών για το γεγονός ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση καταπατείται στον μέγιστο βαθμό και δεν είναι διασφαλισμένη η μάθηση των παιδιών στο Ριζοκάρπασο, αφού το κατοχικό καθεστώς, μεταξύ άλλων, αρνείται να δεχθεί συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς.
Ανέφερε ακόμη πως η ρύθμιση του προβλήματος μέσω γραφειοκρατίας με "μπαλωματικό τρόπο", χωρίς διασφάλιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης, δεν είναι η ορθότερη και η Επιτροπή ζήτησε να εξαντληθεί πλήρως η συζήτηση για τα κίνητρα των εκπαιδευτικών.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κάποια κίνητρα ίσως πρέπει να επαναξιολογηθούν, όσα δεν είναι δίκαια να περιοριστούν και άλλα να προστεθούν.
Έφερε ως παράδειγμα την πρόνοια για πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με οικογένειες στο Ριζοκάρπασο, λέγοντας ότι αυτό ενδεχομένως να δημιουργεί μια στατικότητα που δεν εξυπηρετεί την αρχή της εναλλαξιμότητας.
Η Επιτροπή συζήτησε και τα προβλήματα των ειδικών δασκάλων μουσικής και όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε οικονομική μελέτη για αναβάθμιση του καθεστώτος των δασκάλων αυτών, ώστε να εξομοιωθεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Η Επιτροπή θα επανέλθει σε ένα μήνα όταν θα ολοκληρωθεί και η μελέτη αυτή.
Σε σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης μουσικών ταλέντων, υπό το φως της μη ετοιμότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου να συνεχίσει το πρόγραμμα κάτω από την ομπρέλα του,  ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αν το ΠΚ επιμένει, τότε το πρόγραμμα θα συνεχιστεί υπό το Υπουργείο Παιδείας.
Είπε ότι το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία από τους μαθητές για την παρούσα χρονιά και ότι θα ληφθεί έγκαιρα η απόφαση ώστε με τη νέα σχολική χρονιά το Υπουργείο να είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει το πρόγραμμα.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε τέλος ότι την Παρασκευή οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την εκλογή αντιπρύτανη στο ΤΕΠΑΚ. Το ν/σ ρυθμίζει ότι αντιπρύτανης μπορεί να εκλεγεί μόνο κάποιος που είναι καθηγητής και ότι κατατίθεται πρόταση νόμου από τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου ώστε αντιπρύτανης να μπορεί να είναι και αναπληρωτής καθηγητής.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


315