Τα σχολεία της Φανερωμένης


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*  

Το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης μαζί και με το νηπιαγωγείο, όπως όλοι γνωρίζoυμε, έχουν να επιδείξουν μια μακρόχρονη πορεία στην κυπριακή ιστορία της εκπαίδευσης. Θα έλεγα  μια μοναδική πορεία που έχει την αφετηρία της το 1852 και  η οποία δίχως ίχνος υπερβολής καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα  μας, την επιβίωση της πατρίδας  και τη διατήρηση της συνείδησης.

Μεγάλο χρέος βαραίνει σήμερα τους ώμους μας η ιστορία αυτού του ιδρύματος, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως σταθμός που σε δύσκολες ώρες εξέπεμπε το φως της δημιουργίας, της πνευματικής καλλιέργειας αλλά και αντοχής, της αντίστασης και της αναβάθμισης των ανθρωπιστικών αξιών.

Ένα πραγματικό φυτώριο απεδείχθη στο χρόνο αυτό το ιστορικό σχολείο.  Ένα αξεπέραστο πρυτανείο της γνώσης, του ήθους, της ιστορικής του αποστολής.

Γαλούχησε με αρετές και αξίες νέους που κόσμησαν και κοσμούν με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνία μας.  Ανέδειξε αδιάλειπτα και χωρίς συμβιβασμούς, την αξιοπρέπεια, την ιστορική παράδοση, την ανθρωπιστική παιδεία και την πολιτισμική μας ταυτότητα. 

Σήμερα τα σχολεία της Φανερωμένης, με την αποψίλωσή τους, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επιβίωσης.  Δεν πρέπει τα σχολεία αυτά να  αφεθούν στο έλεος  λανθασμένων εκτιμήσεων.  Θα πρέπει ο χώρος, με κάθε μέσο, με κάθε προσπάθεια να επανέρθει στην παλιά του αίγλη.

Ως Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας θεωρούμε τούτο το ιστορικό Σχολείο ως ένα διαμάντι πολιτισμού, ως μια ανεξάντλητη πηγή παιδείας και παράδοσης.

Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην σημειώσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους Διευθυντές/ντριες και το διδακτικό προσωπικό, που ακούραστα προσέφεραν και προσφέρουν τα πάντα, ώστε το σχολείο να διατηρείται  σήμερα και ιδιαίτερα στον αείμνηστο Ανδρέα Χ¨Ιωνά, Γυμνασιάρχη,  ο οποίος αψηφώντας τις απειλές, με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Φανερωμένης το Σεπτέμβριο του 1975, ένα χρόνο μετά την εισβολή.

Τα σχολεία αυτά είναι σχολεία όλων μας. Με παρελθόν, παρόν και μέλλον.

*Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










400