Ταλιαδώρος: Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην αναγνωρίζει ότι υπάρχει γλωσσικό πρόβλημα στο σχολείο


Πολύ μεγαλύτερος αριθμός άπορων μαθητών αναμένεται φέτος, με τον αριθμό να έχει τριπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές, όπως αναφέρθηκε σήμερα ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΕΛΜΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η παροχή βοήθειας θα πρέπει να συντονίζεται από το κράτος και η βοήθεια να μην εξαντλείται σε ένα σάντουιτς για πρωινό.

Όπως λέχθηκε, έχουν ακουστεί πάρα πολλά παράπονα για τις "λεγόμενες δωρεές" πρωινού για άπορους μαθητές, και θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, για να προσφέρεται επαρκής βοήθεια και να αποφεύγεται η κερδοσκοπία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, μετά από αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, προσθέτοντας ότι "παρουσιάσαμε τα τρέχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης".

"Αναφερθήκαμε στα προβλήματα του μη διορισμού δεκάδων συναδέλφων που εργάστηκαν την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, αναφερθήκαμε στο πρόβλημα της διοικητικής υποστελέχωσης των σχολείων. Δυστυχώς, η παιδεία έχει και αυτή παγοποιηθεί, ο τομέας των προαγωγών, και υπάρχουν διοικητικά προβλήματα στα σχολεία", είπε.

Πρόσθεσε ότι "αναφερθήκαμε στο πρόβλημα των άπορων μαθητών, το οποίο είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα κυπριακά εκπαιδευτικά δρώμενα, και ζητήσαμε από το Κίνημα Οικολόγων, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, να ασκηθούν εκείνες οι πιέσεις ούτως ώστε να ξεπεράσουμε τη διαδικασία της φιλανθρωπίας και το κράτος να αναλάβει τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει σε τέτοιες περιπτώσεις".

"Επίσης, αναφερθήκαμε και στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση, το σύστημα της αξιολόγησης, το σύστημα διορισμού των νέων εκπαιδευτικών, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, του Ενιαίου Λυκείου, των ωρολογίων προγραμμάτων τόσο στο λύκειο όσο και στο γυμνάσιο, τα οποία είναι ανοικτά, και ενημερώσαμε σε κάποιες γενικές γραμμές για τις απόψεις μας, ακούσαμε και τις απόψεις του Κινήματος Οικολόγων, και ήταν μια γόνιμη συζήτηση, ένας γόνιμος διάλογος, ο οποίος είμαστε βέβαιοι θα συνεχιστεί", είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι "εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας που αφορούν το αίτημα κυρίως των διορισμών των συναδέλφων που δεν είναι απλώς ικανοποίηση διορισμών, αλλά η λύση κάποιων σοβαρών προβλημάτων στην εκπαίδευση".

Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει Κύπριος πολιτικός ή Κύπριος πολίτης που να μην αναγνωρίζει ότι υπάρχει γλωσσικό πρόβλημα στο κυπριακό ελληνικό σχολείο, και προτείναμε ακριβώς την αναβάθμιση της διδασκαλίας της γλωσσικής, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των νέων οδηγιών για τα αναλυτικά προγράμματα".

"Εδώ οφείλω να πω ότι χθες στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμέναμε ότι ο Υπουργός Παιδείας, εφόσον ο ίδιος εισηγείται κάποιες αλλαγές, για μας σημαντικές και ορθές, στον τομέα της γλωσσικής διδασκαλίας, θα επιθυμούσε να στηρίξει με επιμορφώσεις αυτούς τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αυτές τις νέες οδηγίες. Δυστυχώς, ούτε σε αυτό το αίτημα εισακουστήκαμε, άρα θεωρούμε ότι δεν στηρίχθηκε απόλυτα η πρόθεσή του για βελτιωτικές κινήσεις. Θα έπρεπε να γίνει και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών", είπε.

Η Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Άλκηστη Βαρνάβα επεσήμανε ότι η βοήθεια "δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην παροχή ενός σάντουιτς", αλλά "χρειάζεται μια ευρύτερη βοήθεια στην οικογένεια που δεν μπορεί να προσφέρει ένα πρωινό στο παιδί του"."Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει οργανωμένα από την πολιτεία, να συντονίσει όλους εμάς που είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε", είπε η κ. Βαρνάβα.

Σε ερώτηση πόσο αυξήθηκαν αριθμητικά οι άποροι μαθητές, η κ. Βαρνάβα είπε ότι "ακόμα δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία"."Πέρσι ήταν 10.500 τα άπορα παιδιά, τουλάχιστον όσα δήλωναν άπορα. Φέτος αναμένεται πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός. Υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας να έχει μέχρι την άλλη εβδομάδα τους αριθμούς", είπε.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










192