ΤΕΠΑΚ: Η Αντιπρύτανης Ονουφρίου Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου


Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου είναι από χθες, 12 Μαρτίου,  η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου. Η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνεδρία του συνεδρίας από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη.

H καθηγήτρια Ονουφρίου είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Καθηγήτρια Αξιοπιστίας και Διαχείρισης Υποδομών. Μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στα θέματα των υδρογονανθράκων. Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση στη ανάπτυξη Νέου Εθνικού Πλαισίου στον τομέα αυτό. Είναι επίσης Academic Visitor στο Imperial College (UK). Είναι η Συντονίστρια και Επιστημονική υπεύθυνος του εγνωσμένου κύρους SmartEN Marie Curie ITN Programme με θέμα την ‘Ευφυή Διαχείριση για Βιώσιμο Ανθρώπινο Περιβάλλον’ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με € 3.700.000.

Απέκτησε το διδακτορικό της (PhD) στις Υπεράκτιες Κατασκευές Πετρελαίου και DIC στην Μηχανική Κατασκευών από το Imperial College (UK) με υποτροφία. Είναι κορυφαία πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (BEng First Class Honours) του City University (London UK) όπου και της απονεμήθηκε το βραβείο Renie.

Εργάστηκε επί σειρά ετών στην Υπεράκτια Βιομηχανία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ως Ανώτερη Σύμβουλος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Τμήμα Προηγμένων Αναλύσεων, Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας Brown & Root (UK). Τιμήθηκε με το βραβείο Stanley Gray από το Institute of Marine Engineers του Ηνωμένου Βασιλείου για την καλύτερη δημοσίευση σε οποιαδήποτε πτυχή της θαλάσσιας τεχνολογίας. Ηγήθηκε μιας σειράς πρωτοποριακών εξελίξεων σε τεχνολογίες αιχμής και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πρακτικής στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου στον τομέα του σχεδιασμού, απόδοσης κύκλου ζωής και βελτιστοποίησης της διαχείρισης της ακεραιότητας υπεράκτιων κατασκευών. Διεύθυνε πολλά έργα για φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και αρχές ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της Shell, BP Amoco, Marathon, Occidental Petroleum, Hamilton Bros, Mobil, EPSR Malaysia, Halliburton, Ivory Coast Petroleum Company, Health & Safety Executive, DnV SESAM.

Αργότερα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey (UK) ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια καθώς και Διευθύντρια Έρευνας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ίδρυσε και διεύθυνε το διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο IRMAC για Αξιοπιστία και Διαχείριση Έργων Υποδομής στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Ηγήθηκε πολλών έργων έρευνας και ανάπτυξης για ιδιοκτήτες μεγάλων υποδομών, κρατικές υπηρεσίες, αρχές ασφάλειας και την ΕΕ στον τομέα της προληπτικής διαχείρισης της ακεραιότητας συστημάτων υποδομής με βάση την επικινδυνότητα. Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς κυβερνητικούς και από τη βιομηχανία που χρηματοδότησαν και υποστήριξαν ερευνητικά προγράμματα. Αυτοί περιλαμβάνουν το UK Highways Agency, Health & Safety Executive - Offshore Safety Division, BP-Amoco, Network Rail, Transport Research Laboratory, Halliburton, Brown & Root, Mouchel Parkman, London Underground, Railway Structures Safety Board, WS Atkins, Fraser Nash, MSL Engineering.

Στη συνέχεια διετέλεσε ως η πρώτη Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπεύθυνη για όλες τις πτυχές ανάπτυξης αυτού του νεοσύστατου τμήματος.

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και σε άλλα διεθνή συνέδρια σε θέματα σχετικά με τις προοπτικές και επιπτώσεις των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης Προσκεκλημένη Ομιλήτρια σε πολλά άλλα διεθνή συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια και σεμινάρια με οργανωτές που συμπεριλαμβάνουν: US Army Research, US National Science Foundation, British Nuclear Fuels, Electricite de France, European Centre for Women in Technology, European Commission’s flagship Event ICT, IABMAS, ASRANET, POEM, PMI, JCSSR, SIMONET, SENSAPPEAL, και Universities of Tokyo, Kyoto, Kansai, Osaka City, και άλλα.

Έχει υπηρετήσει σε πολλές εθνικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς επιτροπές (συμμετοχή επιλεκτικά μόνο με πρόσκληση) για την εθνική ενεργειακή στρατηγική, τη στρατηγική έρευνας και καινοτομίας, υπουργικές συμβουλευτικές επιτροπές, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων, διακρίσεις/βραβεία, αξιολόγησης πανεπιστημίων, διακρατικές ερευνητικές συνεργασίες, διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, τεχνολογικές πλατφόρμες, δημιουργίας προτύπων και ειδικές επιτροπές στον τομέα της ασφάλειας και αξιοπιστίας κατασκευών. Υπηρετεί ως κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων και επαγγελματικών βιομηχανικών εκθέσεων στον τομέα του σχεδιασμού και της διαχείρισης κύκλου ζωής μεγάλων έργων όπως υπεράκτιες κατασκευές εξόρυξης πετρελαίου, γέφυρες και άλλες υποδομές.

Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις υπεράκτιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ευφυή διαχείριση του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της παρακολούθησης, των προηγμένων δομικών αναλύσεων, τεχνικών επικινδυνότητας και αξιοπιστίας όπως εφαρμόζονται στο σχεδιασμό, στην αξιολόγηση και στην βελτιστοποίηση της διαχείρισης και συντήρησης κύκλου ζωής των υπεράκτιων κατασκευών και γεφυρών, καθώς και τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140