Την αξιολόγηση του προγράμματος για τους αλλόγλωσσους ζητά από το ΥΠΠ η Επ. Παιδείας


Κ. Χατζηγιάννης: «Υπάρχουν σχολεία τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Δεν υπάρχει ίση κατανομή αυτού του βάρους. Οφείλουμε αυτό το βάρος να το κατανέμουμε ισότιμα ή αναλογικά»

 ΚΥΠΕ - Να προχωρήσει σε αξιολόγηση του προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Παιδείας να της δώσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε σήμερα τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φύγει το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεν επενδύει σε σχέση με τους μετανάστες ή σε σχέση με τα αλλόγλωσσα παιδιά ή σε σχέση με όλα εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν ή παρουσιάζουν μια μεταναστευτική βιογραφία.
Η πολιτεία, συνέχισε, έχει επενδύσει 10 εκατομμύρια, όπως τους έχει αναφερθεί, χωρίς να είναι επίσημος αριθμός και η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναζήτησε την αποτελεσματικότητα της επένδυσης αυτής.
«Δηλαδή τι αποτελέσματα έχουμε δίνοντας όλα αυτά τα χρήματα, θέλοντας να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των παιδιών αυτών. Παρατηρήσαμε ότι στην πράξη υπάρχουν σχολεία τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Δεν υπάρχει ίση κατανομή αυτού του βάρους. Οφείλουμε αυτό το βάρος να το κατανέμουμε ισότιμα ή αναλογικά», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι προκατασκευαστικές τάξεις δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχουν τάξεις προκατασκευαστικές, τάξεις που να ετοιμάζουν εκείνο το παιδί να συμμετέχει στην γενική τάξη. Με αυτό τον τρόπο θα είναι καλύτερο και πιο έτοιμο προς την γλώσσα και θα αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα, ενώ όταν τον ρίχνουμε σε μια τάξη χωρίς να έχει στοιχειώδη γνώση της ελληνικής, του δημιουργείται μια ψυχολογική κατάσταση, κόβει πίσω, δεν μπορεί να ακολουθήσει και η απόσταση αυτή γίνεται όλο ένα και μεγαλύτερη. Δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε πιο αποτελεσματικά το συμφέρον των παιδιών. Ζητήσαμε να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών του, με δεδομένου ότι έχουμε επενδύσει ένα σωρό χρήματα», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να τους δώσουν στατιστικά στοιχεία σε σχέση με πόσα αλλόγλωσσα παιδιά υπάρχουν σε κάθε σχολείο και σε κάθε τάξη, προκειμένου να τα ξανά κατανέμουν πιο δίκαια, πιο ισορροπημένα και πιο αποτελεσματικά.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πριν τέσσερα με πέντε χρόνια, το 18% σε μια βαθμίδα εκπαίδευσης ήταν αλλόγλωσσα παιδιά.
«Στα γυμνάσια ήταν γύρω στα 13% με 15% και στα δημοτικά μέχρι και 18%. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 16,40% ήταν στα δημοτικά σχολεία, το 14,41% στα νηπιαγωγεία, το 12,48% στα γυμνάσια και το  8,58% στα λύκεια. Όσο προχωρούμε πιο ψηλά στις βαθμίδες της εκπαίδευσης μειώνεται αυτός ο αριθμός. Το 2014-2015 υπήρχαν 593 αλλόγλωσσοι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και οι διαθέσιμες διδακτικές περίοδοι ήταν 531», πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι μέσα και από τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας, επιβεβαιώθηκαν τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, από την εφαρμογή του προγράμματος για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.
«Με τα όσα ακούσαμε, είναι φανερό ότι οι πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας σ΄ αυτό το θέμα δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του παιδιού, είτε αφορά μαθητές που συνοδεύονται με μεταναστευτική βιογραφία είτε όχι. Παράλληλα, το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε μικρό αριθμό σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αφού ο κίνδυνος δημιουργίας σχολείων δύο ταχυτήτων είναι υπαρκτός», πρόσθεσε.
Επιβάλλεται, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, αυτό που δεν έγινε εδώ και τέσσερα χρόνια να γίνει αμέσως.
«Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε μια επιστημονική αξιολόγηση του προγράμματος και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής πράξης, προς όφελος όλων των παιδιών, αλλόγλωσσων και μη», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρόγραμμα για τους αλλόγλωσσους μαθητές που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση.
«Με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργεί δυστυχώς σχολεία πολλών ταχυτήτων. Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας το συντομότερο να προσκομίσει στην Επιτροπή Παιδείας τα αποτελέσματα εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς επίσης και όλες τις απαραίτητες, και αναγκαίες βελτιωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα», κατέληξε
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter61