Το Δημοκρατικό κι Ανθρώπινο Σχολείο που υποσχέθηκε η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση


ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, η οποία σχεδιάστηκε και πολυδιαφημίστηκε με κύριο σκοπό της, να πετύχει το Δημοκρατικό κι Ανθρώπινο Δημόσιο Σχολείο - σύμφωνα βέβαια με αυτούς που την οραματίστηκαν – αντιμετωπίζει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα. Θα ξεκινήσω να αναφέρω διάφορα παραδείγματα για να αποδείξω του λόγου το αληθές:

Α. Στο «Δημοκρατικό σχολείο» που οραματιστήκαμε λοιπόν, "με βάση σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δικαιούνται δωρεάν συσσίτιο όλοι οι τουρκόφωνοι μαθητές (Τουρκοκύπριοι, Κούρδοι, Αθίγγανοι, Τούρκοι) που φοιτούν σε δημόσια σχολεία"!! Πόσο «Δημοκρατικό», λοιπόν, είναι το δημόσιο σχολείο, που διαχωρίζει τα παιδιά σε κατηγορίες και προκαλεί διάκριση με βάση την καταγωγή των παιδιών;

Φέτος βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Παιδείας ευαισθητοποιήθηκε – και καλά έκανε- και ζήτησε αριθμό απόρων μαθητών από τα σχολεία, για να τους δίνεται πρόγευμα. Ας είναι καλά η οικονομική κρίση δηλαδή! που μας ανάγκασε να σκύψουμε και στα δικά μας παιδιά, παιδιά οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά, για να τα βοηθήσουμε....

Β. Στο «Δημοκρατικό σχολείο» που οραματιστήκαμε επίσης, και πάλι με σχετική απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, τα κριτήρια εισδοχής στην προδημοτική εκπαίδευση όσο αφορά στη δεύτερη ηλικία παιδιών, δίνουν προτεραιότητα στα αλλόγλωσσα παιδιά, σε σχέση με τα γηγενή παιδιά!! Πόσο «Δημοκρατικό», λοιπόν, είναι το δημόσιο σχολείο, που διαχωρίζει τα παιδιά σε κατηγορίες και προκαλεί διάκριση με βάση την καταγωγή των παιδιών;

Οι δύο αυτές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει άμεσα ν' αποσυρθούν, γιατί κάθε άλλο παρά Δημοκρατικό κι Ανθρώπινο καθιστούν το Δημόσιο Σχολείο!!

Γ. Αυτοί που οραματίστηκαν την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, δεν έλαβαν υπόψη τους ακόμα μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια.... Το σχολείο, δεν είναι έξω από την κοινωνία, αλλά μέσα σε αυτήν. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Είναι λοιπόν άξιο απορίας πώς - μέσα σ΄ αυτήν "τη ζούγκλα στην οποία ζούμε", τη "δίκαιη", "δημοκρατική" κι "ανθρώπινη" κυπριακή κοινωνία - κάποιοι ακόμα ... ελπίζουν πως θα πραγματοποιηθεί το όραμα... για το «Δημοκρατικό κι Ανθρώπινο Σχολείο»... Για του λόγου το αληθές...

• αυτοί που ρήμαξαν τις τράπεζες δε διώκονται αλλά ζουν και βασιλεύουν και τα χρέη τους καλείται να πληρώσει ο λαός!! Δημοκρατική κοινωνία!!

• Αυτοί που φοροδιαφεύγουν δε διώκονται, τα ταμεία του κράτους μένουν αδειανά και καλείται να τα γεμίσει ο λαός!! Δίκαιη κοινωνία!!

• Αυτούς τους πολλούς με τα εκατομμύρια αδήλωτα εισοδήματα, το κράτος δε θέλει να τους βρει. Καλείται την κρίση να πληρώσει ο λαός!! Ανθρώπινη κοινωνία!!

• Στα περσινά πακέτα μέτρων, το ΦΠΑ από 15% έγινε 17%. Ο λαός πλήρωνε το ΦΠΑ αλλά αυτοί που το έπαιρναν δεν το έδιναν στο κράτος!! Απίστευτο κι όμως αληθινά ... Κυπριακό!!

• Οι μισθοί των μικρομεσαίων μειώνονται αισθητά, αλλά οι μισθοί των κυβερνητικών εκπροσώπων μας, αυξάνονται προκλητικά.... Δημοκρατική κοινωνία!!

• Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας..... Το νομοσχέδιο συζητείται και πάλι συζητείται.... στη Βουλή πάει, επιστρέφει, κάποιοι βέβαια δε θέλουν να το ψηφίσουν..... γιατί άραγε;..... Δίκαιη κοινωνία!!

• Η ανεργία έχει φτάσει στα Ύψη (13%), αλλά κάποιοι επιμένουν να εισηγούνται μέτρα που αφήνουν εκατοντάδες νέους εκτός εργασίας και τους τσαλακώνουν τα όνειρα. Ανθρώπινη κοινωνία!!

• Η Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ελληνοκυπρίων έχει κοπεί, αλλά οι αλλοδαποί και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να χαίρονται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημοκρατική κοινωνία!!

• Έχουν κοπεί τα επιδόματα ευπαθών ομάδων (πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ), αλλά κάποια άλλα δημόσια βοηθήματα προς αλλοδαπούς .... μένουν απείρακτα.... Ανθρώπινη κοινωνία!!

Ξένοι στην ίδια μας την Πατρίδα είμαστε τελικά!! Μάλλον θα έπρεπε να πολιτογραφηθούμε αλλοδαποί, για να' χουμε περισσότερα δικαιώματα!!

Μέσα λοιπόν σε όλη αυτήν την ... Απορρύθμιση της κυπριακής κοινωνίας και του κυπριακού κράτους γενικότερα .... αυτό που μας λείπει, βέβαια, είναι ένα ..... Δίκαιο, Δημοκρατικό κι Ανθρώπινο Σχολείο... Πώς θα ζήσουμε χωρίς αυτό, διερωτάται κανείς...

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, φαίνεται να είχε σχεδιαστεί, ωσάν το σχολείο να είναι έξω από την κοινωνία.... Δυστυχώς όμως, όσο κι αν το παλέψουμε, η αποσάθρωση της κυπριακής κοινωνίας θ' απλώσει τα πλοκάμια της και θα πάρει και το Δημόσιο Σχολείο μαζί, το οποίο ήδη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Βασικό συστατικό, λοιπόν, για να πετύχει η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, είναι η Αποξήλωση και η εκ θεμελίων Αναδόμηση της Άδικης, Απάνθρωπης, Αντιδημοκρατικής, Σάπιας, Μίζερης κυπριακής κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Αλλιώς, κάθε επιμονή στην πραγματοποίησή της, είναι μια Ουτοπία, μια Χίμαιρα, ή ακόμα... μια επιστροφή πίσω στον καιρό της γαλλικής επανάστασης...

- «Γιατί φωνάζει ο λαός;"

- "Ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει.»

- "Ωραία... ας φάει παντεσπάνι!"

* Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας Γενικός Γραμματέας ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










245