Το έργο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού 2011-2016


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ*

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της θητείας μας θεωρούμε ελάχιστο καθήκον μας να απευθυνθούμε προς τους Δημότες της πόλης μας τον απολογισμό των έργων της προηγούμενης πενταετίας, καθώς και των έργων που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε έτυχαν προγραμματισμού.

Αναντίλεκτα, την προηγούμενη πενταετία βιώσαμε τις επιπτώσεις της χειρότερης κρίσης μετά την Τουρκική Εισβολή, μιας κρίσης εν τη γενέσει της Οικονομικής που όμως εξελίχθηκε και σε κρίση θεσμών και αξιών. Κληθήκαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής σε ένα ζωντανό οργανισμό, με ρόλο ζωτικής σημασίας αλλά και με πολύ περιορισμένα μέσα.

Αποφασίσαμε να αποφύγουμε την επιλογή της λιτότητας εφαρμόζοντας επιθετική πολιτική ενάντια στην κάθε λογής κρίση. Σχεδιάσαμε και εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Αφενός θεωρούμε ότι βοηθήσαμε σημαντικά την οικονομία της τοπικής κοινωνίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, άμεσα ή μέσω αναθέσεων εργασιών μεγάλης  αξίας. Αφετέρου στόχος μας ήταν να παρέχουμε στους μαθητές ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον αλλά κυρίως να προσφέρουμε στους εκπαιδευτικούς τα μέσα εκείνα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική κρίση αποτελεσματικά.

Μεταξύ άλλων:
1.      Φροντίσαμε για τη διατήρηση της καλής κατάστασης και ευπρεπούς εικόνας των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

*  Τοποθετήθηκαν ψηλές περιφράξεις για τις οποίες δεχτήκαμε κριτική. Με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα των εν λόγω περιφράξεων και ο ανασταλτικός τους ρόλος. Αποφύγαμε κακόβουλες ενεργειών από τρίτους, μειώνοντας αισθητά τα έξοδα αποκατάστασης ζημιών. Επιπλέον λειτούργησε αποτρεπτικά ως προς τη τάση των μαθητών να εγκαταλείπουν τη σχολική μονάδα κατά τις ώρες λειτουργείας των σχολείων. 

*  Έγινε αναβάθμιση όλων των συστημάτων συναγερμού και τοποθέτηση συστημάτων όπου δεν υπήρχαν ώστε όλες οι μονάδες να προστατεύονται με τεχνολογικά προηγμένα συστήματα.

*  Εγκαταστάθηκαν συστήματα θυροτηλεφώνων και ελεγχόμενης πρόσβασης σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

*  Έγινε επέκταση του εξωτερικού νυκτερινού φωτισμού ώστε να αποτρέπονται οι βανδαλισμοί κατά τις βραδινές ώρες και ταυτόχρονα τοποθέτηση λαμπτήρων LED για εξοικονόμηση ενέργειας.

*  Με την φρούρηση των σχολικών μονάδων υψηλού κινδύνου αλλά και την τοποθέτηση φρουρών κατά τη διάρκεια των διακοπών διαρκείας πετύχαμε όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σχολεία αλλά και να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε αδυναμίες και τεχνικά προβλήματα. Δραστική η συμβολή της φρούρησης και στη μείωση των κονδυλίων για αποκατάσταση ζημιών και απωλειών, δίνοντας μας τη δυνατότητα να διοχετεύονται περισσότερα χρήματα σε έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης.
2.      Επιπλέον, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης και τα πλεονεκτήματα της, προχωρήσαμε σε καινοτόμες λύσεις οι οποίες αύξησαν το βαθμό αποτελεσματικότητας και μείωσαν ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

*  Αυξήθηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές στα σχολεία αναβαθμίζοντας τις σε VOIP γραμμές που παρέχουν υψηλή ευκρίνεια, καλύτερες ταχύτητες και χαμηλότερες χρεώσεις. Περιττό δε να αναφερθεί ότι μόλις το 2012 πετύχαμε να εξασφαλίζουμε δωρεάν κλήσεις και μηνύματα τηλεομοιότυπου μεταξύ των σχολείων και της σχολικής εφορείας.

*  Η ευρύτερη χρήση διαδικτύου επέφερε την ανάγκη αύξησης των ταχυτήτων σύνδεσης διαδικτύου στα σχολεία, μια ανάγκη στην οποία ανταποκριθήκαμε επαρκώς.

*  Εγκαταστάθηκαν και εφαρμόζονται ηλεκτρονικά μέσα για παραγγελίες υλικών με αποτέλεσμα η παράδοση των υλικών να επιτυγχάνεται γρήγορα ενώ αποφεύγονται λάθη και ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος.

*  Έχουμε προχωρήσει στη τοποθέτηση κλιματιστικών σε γραφεία, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλής χρήσης (θέατρα) και αίθουσες ειδικής εκπαίδευσης καθώς επίσης και άλλες ηλεκτρικές συσκευές χρήσιμες για την καλύτερη διαβίωση στους σχολικούς χώρους. Με την επιλογή συσκευών ψηλής ενεργειακής απόδοσης  συντελέσαμε στην εξοικονόμηση κονδυλίων και στην προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της γενικότερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας που επιδεικνύουμε.

3.      Η συντήρηση των σχολικών μονάδων αποτελούσε πάντοτε την κυριότερη δραστηριότητα αλλά και το μεγαλύτερο έξοδο στον προϋπολογισμό των Σχολικών Εφορειών. Την τελευταία πενταετία αποφασίσαμε να θέσουμε ως κεντρικό πυλώνα των δραστηριοτήτων μας τη δραστική αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Ως εκ τούτου παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης προχωρήσαμε σε έργα εκσυγχρονισμού των σχολικών μονάδων όπου η συντήρηση θα αποτελούσε απλά συντήρηση αναχρονιστικών και πολλές φορές επικίνδυνων εγκαταστάσεων.

*  Στα πλαίσια αυτά προωθήσαμε την τοποθέτηση νέων πολύ-παιγνιδιών αλλά και πατωμάτων ασφαλείας στα νηπιαγωγεία.

*  Βελτιώσαμε τη προσβασιμότητα με τη δημιουργία ραμπών και βοηθημάτων για άτομα με κινητικά προβλήματα.

*  Δημιουργήσαμε ασφαλτοστρωμένους χώρους στάθμευσης.

*  Ολοκληρώσαμε τις επιστρώσεις των εξωτερικών γηπέδων καλαθόσφαιρας και volley με καινούργιο άσφαλτο.

*  Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ή ανακαινίσαμε αίθουσες ψυχαγωγίας σε Γυμνάσια – Λύκεια.

*  Χώροι στάθμευσης μοτοσυκλετών σε συνθήκες ασφάλειας και ελέγχου δημιουργήθηκαν στα Λύκεια.

*  Προχωρήσαμε στη κατασκευή υπόστεγων για γήπεδα καλαθόσφαιρας καθώς και στεγασμένων χώρων σε εσωτερικές αυλές σχολείων.

*  Φροντίσαμε για τον ευπρεπισμό και των καλλωπισμό των σχολικών μονάδων με την τοπιοτέχνηση των αυλών των σχολείων.

*  Τέλος προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν γενικές ανακαινίσεις των σχολικών κτιρίων οι οποίες περιλαμβάνουν αναβάθμιση των χώρων υγιεινής, αναδιαμόρφωση γραφείων και εσωτερικών χώρων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, δημιουργία αιθουσών ειδικών μονάδων για παιδία με ειδικές ικανότητες, αντικατάσταση μεταλλικών πορτών και παραθύρων με αλουμινένια με διπλό γυαλί ψηλής ενεργειακής απόδοσης, εξωτερικό και εσωτερικό βάψιμο των σχολείων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 4.      Πέραν από τη μερική και ολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, κάποια από τα μεγαλεπήβολα έργα που αξίζουν ειδικής αναφοράς είναι η δημιουργία δύο νέων νηπιαγωγείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (Η’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο – ΚΓ’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο), η υπο εξέλιξη της ανάπλαση του Λανιτείου Σταδίου αλλά και η ανακαίνιση Λανιτείου Θεάτρου που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα της πόλης μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ανακαινίστηκε το εκκλησάκι στο περιβάλλοντα χώρο των Λανιτείων.

 5.      Στα πλαίσια της πολιτιστικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής μας προσφοράς στη πόλη της Λεμεσού, έχουμε διοργανώσει, συμμετάσχει και συμβάλει στη πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων και έχουμε παραχωρήσει χώρους σε σχολικές μονάδες σε οργανωμένα σύνολα και σωματεία διευκολύνοντας και ενισχύοντας το έργο τους.

*  Με ποικίλους τρόπους συμβάλαμε ως υποστηρικτές σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν είτε η Μητρόπολη, είτε οργανισμοί κοινής ωφέλειας.

*  Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τη συναυλία στη μνήμη του Μάριου Τόκα.

*  Συμμετείχαμε στη διοργάνωση της συναυλία της Αγίας Σκέπης αλλά και συμβάλουμε σταθερά στην επίτευξη των στόχων του Ραδιομαραθωνίου.

*  Εμπνευστήκαμε και υλοποιούμε το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Προγευματίζωμεν» δια του οποίου εξασφαλίζουν πρόγευμα εκατοντάδες μαθητές οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Πρόγραμμα που μετά χαράς είδαμε να εφαρμόζουν και άλλες σχολικές εφορείες, Μητροπόλεις, Δήμοι και Κοινότητες.

*  Εξασφαλίσαμε την παραχώρηση ποδηλάτων σε άπορους μαθητές, χορηγία από ιδιωτική εταιρεία.

*  Τοποθετήσαμε την εφαρμογή στοχευμένης περιβαλλοντικής πολιτικής σαν βάση και προϋπόθεση στους σχεδιασμούς της Σχολικής Εφορείας.

*  Αυξήσαμε το πράσινο στο σχολικό περιβάλλον, φροντίσαμε για τη σωστή και τακτική συντήρηση του και φροντίζουμε να προβαίνουμε σε αποκατάσταση αναγκαίων απωλειών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δενδροφύτευση στο χώρο των Λανιτείων. 

*  Παραχωρούμε χώρους εντός των σχολικών μονάδων σε αθλητικά σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα διευκολύνοντας τις δραστηριότητες τους.

*  Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε να συναποφασίζουμε ή να λαμβάνουμε απόψεις, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή ένταξη και θετική επίδραση των ενεργειών μας στην ευρύτερη κοινωνία της Λεμεσού.

Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώσαμε τις προσπάθειες μας στην αναβάθμιση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού. Στόχος να ενισχύσουμε τη θέση και το ρόλο μας με τρόπο τέτοιο που να μας δίνει μεγαλύτερη εμπλοκή και ουσιαστικότερη επιρροή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. 

Έχουμε εκπονήσει και υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Σχολικής Εφορείας, εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας της και αναβάθμισης του τρόπου παροχής των υπηρεσιών της, καθιστώντας την ένα ευέλικτο και οικονομικά αποτελεσματικό οργανισμό.

Βρισκόμαστε όσο ποτέ προηγουμένως δίπλα στον εκπαιδευτικό και το μαθητή παρέχοντας όχι μόνο υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή αλλά και λύσεις στα πάσης φύσεως προβλήματα, με αποτέλεσμα το δημόσιο σχολείο να αποτελεί και πάλι επιλογή και όχι ανάγκη.

Παράλληλα, καταφέραμε με τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις μας, να μετατρέψουμε ένα εσωστρεφή οργανισμό σε μια από τις κυριότερες οντότητες στη πόλη μας που απολαμβάνει πλέον, στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ξεχωριστή θέση, υποστήριξη και εμπιστοσύνη.  

Στόχος μας παραμένει να κάνουμε τα σχολεία μας ακόμα καλύτερα συνεχίζοντας να επενδύουμε στο πιο ελπιδοφόρο δυναμικό της πόλης μας, τα παιδιά μας.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου στον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και στον προϊστάμενο των Τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου φίλο Ανδρέα Μαραγκό  και τον πρώην Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης φίλο Ελπιδοφόρο Νεοκλέους για την αμέριστη συμπαράσταση τους  οικονομική και ηθική στο έργο που επιτελέσαμε σ’ ολόκληρη την πενταετία.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στενούς μου συνεργάτες σχολικούς εφόρους και προσωπικό της Σχολικής Εφορίας για τις από κοινού προσπάθειες μας  να υλοποιήσουμε αυτά που είχαμε προγραμματίσει από την αρχή με επιτυχία.

*Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178