Το μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο θα συναρμολογήσουν σήμερα μαθητές του Δήμου Λευκωσίας


Το μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο, με θέμα «Η Κύπρος μέσα από τα μάτια των παιδιών», φιλοδοξούν να συναρμολογήσουν μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας, σε εικαστική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Μακαρίου, σήμερα Σάββατο, το πρωί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης σήμερα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι «το puzzle που τα παιδιά μας θα κατασκευάσουν το Σάββατο αποτελείται από πολλά μέρη αλλά είναι μια εικόνα».

Έτσι, πρόσθεσε, «και τα παιδιά μας είναι όλα άτομα ξεχωριστά, μοναδικά αλλά συνιστώσες ενός μεγαλύτερου συνόλου. Αυθύπαρκτες προσωπικότητες αλλά την ίδια ώρα ενεργοί πολίτες της κοινωνίας του αύριο».

Αυτή, σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης, «είναι και η πεμπτουσία μιας ευημερούσας, ζωντανής και δημιουργικής κοινωνίας». «Ευθύνη μας να τους διδάξουμε ότι η συνεργασία δεν αθροίζει απλώς αλλά πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα», είπε.

Την αναφορά του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο ότι «χρειάστηκαν 80 χρόνια δουλειάς για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί» επικαλέστηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας Γιάννης Οικονομίδης, λέγοντας ότι αυτό «καθημερινά επιβεβαιώνεται από όλους εμάς, όταν παρακολουθούμε την προσπάθεια των παιδιών μας, ιδιαίτερα των μαθητών του δημοτικού σχολείου». 

«Δημιουργίες αυθόρμητες, ειλικρινείς, με τη διαύγεια της ψυχής και του βλέμματος να αποτυπώνουν το γύρω κόσμο τους», είπε, «ένα κόσμο, όχι όπως τον φτιάξαμε εμείς γκρίζο, αλλά με φωτεινά χρώματα, καθαρό ουρανό, γαλάζιες θάλασσες και πρόσωπα να χαίρονται τη ζωή και τις δημιουργίες του Πανάγαθου».

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη συγκεκριμένη δράση δόθηκε σε κάθε σχολείο το αντίστοιχο κομμάτι του παζλ.

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κλήθηκαν να ζωγραφίσουν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών, εικόνες σχετικά με τις ιστορικές εποχές της Κύπρου, μοτίβα της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς και οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρώπη, μυθολογία, θρησκεία, ήθη και έθιμα, πανηγύρια, χοροί, παραδοσιακή ενδυμασία και πανίδα και χλωρίδα της Κύπρου.

Η δράση είναι υποψήφια για καταχώρηση στο βιβλίο Γκίνες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, σκοπός της δεν είναι η καθεαυτή συμπερίληψη της στο βιβλίο Γκίνες, αλλά η δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών, η ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της Κύπρου διεθνώς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










219