Το Πάφος 2017 δίπλα στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Πάφου


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί μια γιορτή του πολιτισμού για την Πάφο και αυτή η γιορτή πρέπει να είναι με τη συμμετοχή των νέων, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης ενημέρωσης των δράσεων του Οργανισμού στους δασκάλους και διευθυντές των 14 δημοτικών σχολείων της Επαρχίας Πάφου, που πραγματοποιήθηκε στο 11ο Δημοτικό σχολείο Πάφου.
Τα σχολεία και οι μαθητές μας, είπε ο κ. Πατσαλίδης, πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά τη συμμετοχή, σημειώνοντας πως σε αυτούς είναι στο τέλος που θα μείνουν οι εμπειρίες και οι γνώσεις.
Το Πάφος 2017, συνέχισε, ζητά από τους δασκάλους μέσα από αυτή τη συνεργασία που ξεκίνησε ο Οργανισμός να γίνει αντιληπτό το πρόγραμμα του Πάφος 2017, αλλά και να αναπτυχθούν οι δράσεις όπου θα εμπλέξουν τους μαθητές και τους νέους σε όλο το πρόγραμμα του Πάφος 2017.
Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς, ανέφερε πως το 2012 η Πάφος κατόρθωσε με συλλογική δουλειά με ενθουσιασμό και πάθος να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, να αξιοποιήσει τους ανθρώπους της και να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2017.
Όραμα του Πάφος 2017, είπε, είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων από πολίτες, οργανωμένους φορείς και ιδιαίτερα όλα τα σχολεία της Πάφου με σκοπό να είναι έτοιμα το 2017, να πλαισιώνουν και να ενισχύουν το επίσημο πρόγραμμα της ΠΠΕ Πάφος 2017.
Σκοπός της ΠΠΕ Πάφος 2017 είναι, συνέχισε, “να αποτελέσει ο πολιτισμός γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και μεταξύ των πολυεθνικών μας κοινοτήτων, ανοίγοντας νέους δρόμους πολιτικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους και τους πολιτισμούς της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής μας”.
Στόχοι, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλίδης, είναι να αναδειχθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση μέσα από τα δικά μας χαρακτηριστικά, να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην πόλη τους αλλά και η πόλη να αγκαλιάσει τους κατοίκους της.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Πάφος ανέφερε πως ο θεσμός της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη και πρώτη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα ήταν η Αθήνα. Η Πάφος, είπε, κέρδισε μαζί με το Άαρχους της Δανίας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Σε χαιρετισμό του ο Πρώτος Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα το θεσμό της ΠΠΕ και συμβάλει ποικιλοτρόπως σ’ αυτή την προσπάθεια της πόλης μας, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.
Τα δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Πάφου, είπε, επενδύοντας στον πολιτισμό, συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί φέτος σ’ όλα τα σχολεία σε μαθητές των Δ’ και Ε’ τάξεων και μέσα από καινοτόμες σχολικές δράσεις με Ευρωπαϊκή διάσταση και συνέργειες σχολείων.
Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι παρών σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Πάφο και εκτίμησε ότι η πολύπλευρη και πολυδιάστατη συνεργασία όλων των φορέων, του Οργανισμού Πάφος 2017, των σχολείων, των διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι το κλειδί στην επιτυχία του θεσμού.
Θέλουμε, συμπλήρωσε, να μετατραπεί η πόλη μας σε μια μεγάλη σκηνή, σ’ ένα ζωντανό ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού και καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε προβάλλοντας έτσι την ευρωπαϊκή κουλτούρα και πολιτισμό του τόπου μας.
“Η επιτυχία του καθενός απ’ εμάς είναι επιτυχία όλων μας, επιτυχία της πατρίδας μας”, κατέληξε.
Εξάλλου σε ομιλία της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Πάφος 2017 Μαρίνα Βρυωνίδου ανέφερε πως το Πάφος 2017, το σχολικό έτος 2016- 2017, θα είναι υπό έμφαση στόχος αυτού του σχολικού έτους.
Εμείς θεωρούμε από φέτος, είπε η κ. Βρυωνίδου, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την εργασία για να δημιουργήσουμε προγράμματα, ώστε αυτά να είναι έτοιμα και από του χρόνου, δηλαδή το 2016 όλα τα σχολεία να είναι έτοιμα να συμμετέχουν.
Καταλήγοντας, η κ. Βρυωνίδου έστειλε το μήνυμα “πως τα καλύτερα πράγματα ξεκινούν από μια ιδέα”, σημειώνοντας πως “στοίχημα του Πάφος 2017 είναι να μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων, πολιτών, καλλιτεχνών , επισκεπτών και σχολείων”.
Η κ. Βρυωνίδου παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πάφος 2017, τις ομάδες εργασίας και τις σχολικές δράσεις.
Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή εκδήλωση ενημερωτικού περιεχομένου, προσπάθεια του Οργανισμού είναι οι μαθητές να καταστούν ικανοί να γνωρίζουν το αντικείμενο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και να κατανοήσουν τους λόγους και τη σημασία που έχει για την Πάφο ο τίτλος αυτός.
Επίσης μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια τα παιδιά θα κληθούν, ως μελλοντικοί πολίτες, να βρουν και να εμπεδώσουν έννοιες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, που συνδέονται με τη φιλοσοφία, τα συνθήματα και τις καλλιτεχνικές ενότητες του Πάφος 2017.
Αναφέρθηκε ακόμη πως δύο δράσεις που μπορεί να αναπτύξουν το θέμα αυτό είναι η κατασκευή εννοιολογικών σταυρολέξων και η δημιουργία αφίσας ή τοιχογραφίας σε κολάζ από φωτογραφίες, εικόνες και έννοιες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










132