Στην Κύπρο, μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, με το Γιώργο Κοτανίδη στο ρόλο-σταθμό της καριέρας του.
Το Πανεπιστήμιο Kύπρου, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με συνδιοργανωτή την Ένωση Φυσικών Κύπρου φέρνει κοντά στο κοινό τον κ. Φάυνμαν σε μία μοναδική συνάντηση της Τέχνης με την Επιστήμη.
Πρόκειται για μία από τις πιο συζητημένες θεατρικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας: η ‘αναμέτρηση΄ του Γιώργου Κοτανίδη με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, στο έργο του Peter Parnell «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν». Ο Γιώργος Κοτανίδης ‘συναντιέται’ ξανά με το ρόλο που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ο καλύτερος και πιο σύνθετος της καριέρας του.
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου “QED”), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας.
Τον περσινό Νοέμβριο η παράσταση ‘ζωντάνεψε’ ξανά, για περιορισμένες παραστάσεις, στη σκηνή του θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Ελλάδα, γνωρίζοντας την απόλυτη αποδοχή από το κοινό. Η παράσταση ανέβηκε με την αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» και εξελίχθηκε σε μία ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής με τους σημαντικότερους Έλληνες Φυσικούς να συνομιλούν πριν και μετά την παράσταση με το κοινό.Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, στις 15/4/2016 στις 11:00, στις 16/4/2016 στις 20:00 και στις 17/4/2016 στις 20:005€ Μαθητές & Στρατιώτες
7€ Φοιτητικά
12€ Γενική ΕίσοδοςΠληροφορίες/κρατήσεις: 22 894356
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, στις 15/4/2016 στις 11:00, στις 16/4/2016 στις 20:00 και στις 17/4/2016 στις 20:00!
5€ Μαθητές & Στρατιώτες
7€ Φοιτητικά
12€ Γενική Είσοδος
Πληροφορίες/κρατήσεις: 22 894356
Πληροφορίες/κρατήσεις: 22 894356 Πληροφορίες/κρατήσεις: 22 894356ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης, Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη, Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός. Με τον Γιώργο Κοτανίδη και τη Δώρα Σαμψώνα, Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.
Ο Φάυνμαν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας Νομπελίστας Φυσικός που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED), ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.
Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φηλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από την φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά δε σ’ αφήνει να της ανασηκώσεις το πέπλο της».
Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια. Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με την Φηλντ, τη φοιτήτριά του θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.