Το τέλος του κόσμου


ΤΗΣ ΖΗΝΑΣ ΠΟΥΛΛΗ*   

Μέχρι τώρα έγιναν πολλές προφητείες για καταστροφές και συντέλειες. Για παράδειγμα ο Harold Camping προέβλεψε λανθασμένα ότι στις 21 Μαΐου 2011 μια σειρά από μεγάλους σεισμούς θα καταρράκωναν τη Γη και οι πιστοί και αναμάρτητοι θα ανέβαιναν στον Ουρανό. Αυτή η πρόβλεψη έχει επιστημολογικό ενδιαφέρον. Η επιστημολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος έχει ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης του την ίδια την επιστήμη, δηλαδή τον ακριβή καθορισμό των ερευνητικών πεδίων και των μεθοδολογικών εργαλείων. Είναι η μελέτη της γνώσης, της φύσης, του εύρους και των περιορισμών της επιστήμης. Ο Camping ισχυρίστηκε ότι ήξερε μετά βεβαιότητας για το τέλος του κόσμου. Κανένας λογικός άνθρωπος δε θα ισχυριζόταν ότι ήξερε κάτι τέτοιο διότι η επίκληση γνώσης προϋποθέτει ότι κάποιος μπορεί να το δικαιολογήσει και να δώσει μια λογική εξήγηση. Ο Camping δήλωνε σίγουρος για την πρόβλεψη χωρίς εξηγήσεις.

Σε ανάλογες περιπτώσεις οι πεποιθήσεις και οι προβλέψεις των «προφητών» δεν είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα αλλά σε υποκειμενική πίστη. Η αντικειμενική βεβαιότητα για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον χρειάζεται επαρκή και στέρεη αιτιολόγηση. Πολλοί από τους «προφήτες» κάμνουν αναφορά στη Βίβλο, δίνοντας διάφορες ασαφείς ερμηνείες, αλλά και πάλι δεν μπορεί να εξηγηθεί η ακριβής καθορισμός της ημερομηνίας. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον με ακρίβεια, διότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

Άλλη πρόβλεψη καταστροφής αποτελεί το λεγόμενο ημερολόγιο των Maya, σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος θα καταστραφεί στις 21/12/2012, δηλαδή σήμερα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η όλη ιστορία αποτελεί διαφημιστικό κόλπο, αφού οι πωλήσεις οτιδήποτε σχετικού με την καταστροφή (π.χ. βιβλία) έχουν ανεβεί κατακόρυφα.

Οι Maya ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που ήκμασε στην περιοχή Μεξικού. Ανασκαφές έδειξαν ότι είχαν ένα πολύ προηγμένο πολιτισμό που αφανίστηκε ξαφνικά. Το κανάλι National Geographic, που τις τελευταίες μέρες αφιέρωσε πολλές εκπομπές για το θέμα, έδειξε σκηνές από τις ανασκαφές σε πολιτεία των Maya, που διέθετε προηγμένες υποδομές και φιλοξενούσε 20.000 κατοίκους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αφανισμός προέκυψε λόγω απότομων κλιματολογικών αλλαγών. Οι Maya πίστευαν ότι η Ιστορία και τα γεγονότα επαναλαμβάνονται, κινούνται κυκλικά, πεποίθηση που εξηγεί και την επικείμενη καταστροφή.

Στο κανάλι Discovery υπάρχει εδώ και καιρό ειδικό πρόγραμμα «προετοιμασίες για το τέλος του κόσμου» όπου διάφοροι περίεργοι τύποι ιστορούν πώς σκοπεύουν να γλυτώσουν από τη συντέλεια του κόσμου (άλλοι κρυβόμενοι σε μια σπηλιά, άλλοι σε αντιπυρηνικό καταφύγιο κτλ). Ακόμα οι παρατηρητές των UFO επικαλούνται κάποιες φιγούρες σε φωτογραφίες ως απόδειξη.

Πολλοί έχουν κάμει προβλέψεις για το μέλλον εκτός από τους Maya. Η Πυθία, η ιέρεια του θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, αφού μασούσε φύλλα δάφνης, καθισμένη σε ένα τρίποδα από τη βάση του οποίου έβγαιναν αναθυμιάσεις, ερχόταν σε έκσταση, βγάζοντας ασυνάρτητες κραυγές, τις οποίες οι ιερείς του μαντείου μετέτρεπαν σε χρησμούς κατά κανόνα δυσνόητους, αινιγματικούς και διφορούμενους.

Ακολούθως το Μεσαίωνα υπήρξε ο γνωστός Michel de Nostradamus (1503-1566), αστρολόγος και αποθηκάριος, ο οποίος δημοσίευσε σειρά προφητειών (πρώτη έκδοση 1555) που είναι γνωστές ως τις μέρες μας. Υπάρχει ο ισχυρισμός στις λαϊκές φυλλάδες ότι έχει προβλέψει πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, τις επιτυχίες του Ναπολέοντα, τους Παγκοσμίου Πολέμους , τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 κ.ά.

Οι προφητείες του είναι σίγουρα ασαφείς, με πολλές πιθανές εξηγήσεις.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι είμαι προφήτης, δηλώνω ότι σίγουρα στα επόμενα 100 χρόνια θα έχει πολέμους, θα έχει μια μεγάλη επιδημία, θα έχει καταστροφές που οφείλονται σε κλιματολογικούς λόγους και ότι το Μάρτιο του 2013 ο Δημήτρης Χριστόφιας δε θα είναι πρόεδρος.

Καλά Χριστούγεννα

*Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










265