Το θέμα της ασφάλειας και της υγείας στη σημερινή συνεδρία της Επ. Παιδείας της Βουλής


Ηλίας Μαρκάτζιης: Ετοιμάστηκε έγγραφο με εισηγήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση του συστήματος ασφάλειας και υγείας

ΚΥΠΕ -Με μοναδικό θέμα στην ατζέντα της, την ασφάλεια, υγεία και προστασία των μαθητών στις σχολικές μονάδες και η ανάγκη επαναξιολόγησης της πολιτικής ασφάλειας στα σχολεία, συνέρχεται την Τετάρτη, στις 08:30, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.  

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως), του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας, του Τμήματος Τροχαίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.
 
Κλήθηκαν, επίσης, να παραστούν εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της ΠΟΕΔ, της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής.

Έγγραφο  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφαλείας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι ετοίμασαν ένα έγγραφο με εισηγήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση του συστήματος ασφάλειας και υγείας.
Σημείωσε ότι το έγγραφο το έδωσαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γονείς, σχολικές εφορείες, εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή θα δώσουν τις δικές τους εισηγήσεις.  
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει και ένα πρωτόκολλο για το τι κάνει μια σχολική μονάδα όταν υπάρχει ένα ατύχημα, και για το οποίο αναμένονται, επίσης, από τους εμπλεκόμενους φορείς εισηγήσεις και παρατηρήσεις.
 Θα σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία 
Σημείωσε ότι θα σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία όπου θα δίνονται οδηγίες και θα συμβουλεύουν με ποιο τρόπο το σχολείο θα ενδυναμώσει και θα βοηθήσει τα παιδιά να υποψιάζονται, ούτως ώστε να μην ακολουθούν κάποιον άγνωστο.
«Να γίνει μια κουλτούρα περισσότερης αυστηρότητας και μέσα στα σχολεία. Στα σχολεία υπάρχει σύστημα παιδονομίας. Τώρα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί ακόμα, διότι αποδεδειγμένα ο κίνδυνος είναι εκεί και υπάρχει», πρόσθεσε.
 Πυρήνες ανά σχολείο
Ερωτηθείς αν θα γίνουν κάποια σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς για τα θέματα αυτά, ο κ. Μαρκάτζιης απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι ετοιμάζουν πυρήνες ανά σχολείο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας θα ξανά συναντηθεί ξανά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να επικυρώσουν κάποια θέματα για να προχωρήσει η υλοποίηση τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










303