Το θέμα της ασφάλειας μεταφοράς μαθητών με σχολικά λεωφορεία συζήτησε η Επ. Παιδείας της Βουλής


(ΚΥΠΕ )-Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε σήμερα το θέμα «Ασφάλεια μεταφοράς μαθητών - Σχολικά λεωφορεία και έλεγχος», ειδικότερα της μεταφοράς μαθητών στο Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων με παλαιού τύπου λεωφορεία, τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την ασφάλεια τους, καθώς και οι πρόσφατες απεργίες που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν τους μαθητές των σχολείων των Λευκάρων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος σε ότι αφορά το θέμα.
«Διαπιστώσαμε από την προηγούμενη συνεδρίαση πριν από πέντε μήνες ότι η μεταφορά, κυρίως στην περιοχή των Λευκάρων ήταν προβληματική, γιατί χρησιμοποιούταν οχήματα ως αντικαταστάσεις, για τα οποία οχήματα έστω κι αν υπάρχει τεχνικός έλεγχος, εντούτοις όμως είναι οχήματα 30 χρονών, πολύ γερασμένα, και κανείς δεν ξέρει πόσα εκατομμύρια ώρες λειτουργίας είχαν αυτά τα οχήματα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να ξέρει αν αυτό το όχημα έκανε 10 εκατομμύρια χλμ ή έκανε 1 εκατομμύριο χλμ. Μέχρι 30 χρόνων οχήματα αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να πάρει μια έγκριση από το ΜΟΤ αλλά με αυτό δεν κλειδώνεται η ασφάλεια του οχήματος αυτού και χρειάζεται να παρθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της ασφαλούς μεταφοράς να μην τίθεται σε αμφιβολία», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ζήτησαν από την Αστυνομία να ενημερώνεται για τις αντικαταστάσεις οχημάτων και να προβαίνει σε ασφυκτικούς ελέγχους.
«Εύχομαι αυτό να γίνει. Παράλληλα, έχουμε πει ότι δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα απεργίας ένα δρομολόγιο το οποίο αγοράζεται και ως υπηρεσία και πρέπει να γίνεται , να κατεβαίνει ο ένας ή ο άλφα ή ο βήτα και να λέει κάνω απεργία και δεν διεξάγω αυτό το δρομολόγιο. Είναι άκρως λανθασμένο και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της σύμβασης για την μεταφορά των μαθητών. Άρα, το κράτος οφείλει να έρθει να διασφαλίσει, να αγοράσει την υπηρεσία της μεταφοράς αυτής για αυτό το δρομολόγιο με εναλλακτικούς άλλους τρόπους, αφού πληρώνει ούτως η άλλως, και να κάνει την συγκεκριμένη διόρθωση», συμπλήρωσε.
Δεν μπορεί, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «να είμαστε όμηροι κανενός».
 
«Η μεταφορά των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι όμηροι στις οποιεσδήποτε προθέσεις ή προβλήματα ή διαφορές που μπορεί να υπάρχουν εντός εταιρειών ή και μεταξύ εταιρειών και Υπουργείου. Θεωρούμε ότι η ασφαλής μεταφορά, καθώς και η τακτική μεταφορά πρέπει να είναι απόλυτα διασφαλισμένη. Καλέσαμε το Υπουργείο στις περιπτώσεις των δρομολογίων που έχουν να κάνουν με τις εξετάσεις να ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αν και εφόσον προκύψει οτιδήποτε, να είναι πανέτοιμο το Υπουργείο να υλοποιήσει αυτά τα δρομολόγια προκειμένου ούτε στην πράξη να επηρεάζεται οποιοδήποτε δρομολόγιο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών όταν βρίσκονται μπροστά από εξετάσεις», ανέφερε.
 Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε  δηλώσεις του είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα.
 
«Τα προβλήματα με τους «απεργούς» γιατί δεν είναι απεργοί, είναι κάποιοι οι οποίοι καταστρατήγησαν κάποιες αποφάσεις και όρους της εργασίας τους. Για παράδειγμα θεωρούμε η Επιτροπή απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι είχαν τα δρομολόγια, αλλά παράλληλα αυτά τα δρομολόγια το πρωί τα εκτελούσε ο σύζυγος και το απόγευμα η σύζυγος. Αυτός ήταν ο όρος του συμβολαίου. Έπαιρναν, δηλαδή, δύο μισθούς αλλά στο τέλος εκτελείτο το δρομολόγιο από τον ένα, από τον σύζυγο. Οι μισθοί όμως ήταν δύο», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι όταν σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση ότι δεν μπορούν να πληρώνονται αυτοί και ενώ το συμβόλαιο τους προνοεί κανονικό οκτάωρο, στο τέλος εκτελούσαν μόνο την πρωινή και του μεσημεριού την γραμμή και δεν εκτελούσαν άλλες γραμμές, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος στις γύρω κοινότητες της ορεινής όπου είναι μικρά χωριά, των 100, των 150, των 200 κατοίκων.
 
«Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να επιληφθούν οι αρμόδιοι. Και η αρμόδια Υπουργός Μεταφορών και ο Υπουργός Παιδείας έχουν επιληφθεί του όλου ζητήματος και τους συγχαίρω προσωπικά, όμως οι προσπάθειες τους πρέπει να ενταθούν για επίλυση μόνιμα του προβλήματος αυτού», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε δύο φορές φωτιά σε εν κινήσει λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές σε σχολικά δρομολόγια.
«Παιδιά πηγαίνουν όρθια σε μακρινές διαδρομές για το λεωφορείο είναι υπερπλήρεις και δεν μπορεί να τους μεταφέρει όλους και για τους χωρέσει πηγαίνουν όρθιοι», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι υπάρχουν διαδρομές που συνδυάζουν δημοτικά και γυμνάσια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα με την φύλαξη των παιδιών του δημοτικού, αφού παραμένουν για 30 λεπτά περίπου ασυνόδευτα σε λεωφορείο μέχρι την ώρα που θα σχολάσουν τα παιδιά του γυμνασίου.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι απεργίες παρόλο ότι είναι απόλυτο σεβαστό το δικαίωμα των εργαζομένων να προβαίνουν στα όποια μέτρα αποφασίσουν προς διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στερούν από μαθητές πολύτιμο διδακτικό χρόνο και δυσχεραίνουν το έργο της σχολικής μονάδας.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι καθημερινά κάνουν 1.100 περίπου διαδρομές, δηλαδή περίπου 1.000 λεωφορεία, ενώ τα μαθητικά δρομολόγια είναι περίπου 556 παγκύπρια.
«Έχουμε 590 λεωφορεία που κινούνται μεταφέροντας κάπου στις 25.000 μαθητές την ημέρα. Κάνουμε 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα τον χρόνο σε όλες τις διαδρομές. Είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός», πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι θα πρέπει να μεταφέρονται με ασφάλεια οι μαθητές και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον όλων.
«Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση η ασφάλεια είτε πτωχεύσει η εταιρεία είτε τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας είτε ασχοληθεί η Βουλή που σωστά ασχολείται είτε ο Υπουργός Μεταφορών. Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε.
Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ζήνων, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι επίσημα η εταιρεία δεν έκανε απεργία, αλλά έγινε αυθαίρετα από δύο με τρία άτομα, μετόχους της εταιρείας.
«Υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα. Τα προβλήματα μας είναι θέμα μισθοδοσίας. Υπήρχαν φέουδα. Δυστυχώς, καταστραφήκαμε. Πήγαμε θύματα ορισμένοι…Η εταιρεία προσπαθώντας να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της με καλύτερα λεωφορεία δεν βρίσκει ανταπόκριση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπεργολάβων οι οποίοι πληρώνουν καύσιμα και οδηγούς. Δεν μας έχει κανένας εμπιστοσύνη», κατέληξαν




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










296