Χαμηλός ο διδακτικός χρόνος στην Ευρώπη για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία


 Κυκλοφόρησε πρόσφατα η μελέτη του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ για το θέμα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στα Σχολεία στην Ευρώπη.  Η μελέτη,  φέρνει στο φως τόσο τις βασικές ανησυχίες όσο και τα κοινά πλεονεκτήματα στον τομέα της αθλητικής εκπαίδευσης σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των θετικών εξελίξεων:

Η Φυσική Αγωγή αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη. Οι χώρες τείνουν να συμφωνούν σχετικά με τους κύριους στόχους της Φυσικής Αγωγής: την προώθηση δηλαδή της άμεσης και της δια βίου φυσικής προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών καθώς και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι μεταξύ των υποχρεωτικών δραστηριοτήτων Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, τα παιχνίδια - συνήθως τα παιχνίδια με μπάλα - είναι τα πιο κοινά, ακολουθούμενα από ασκήσεις γυμναστικής.

Οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών αφορούν στον ετήσιο διδακτικό χρόνο.  Για παράδειγμα, κατά το σχολικό έτος 2011/12, ο μέσος όρος διδακτικού χρόνου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κυμαινόταν μεταξύ 37 ωρών στην Ιρλανδία και 108 ωρών στη Γαλλία. Επιπλέον, το ποσοστό του διδακτικού χρόνου που συνιστάται για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με εκείνο των άλλων μαθημάτων σε όλες τις χώρες - γεγονός που αποκαλύπτει ότι η Φυσική Αγωγή συνήθως δεν θεωρείται τόσο σημαντική όσο τα υπόλοιπα θέματα.

Η μελέτη καλύπτει την υποχρεωτική εκπαίδευση και παρέχει πληροφορίες για τα ακόλουθα θέματα: εθνικές στρατηγικές και πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, κατάσταση της Φυσικής Αγωγής στα εθνικά αναλυτικά προγράμματα σπουδών, ετήσιος διδακτικός χρόνος,  αξιολόγηση των μαθητών και εκπαιδευτικών, εξωσχολικές δραστηριότητες και σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. Η μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας εις βάθος ανάλυσης δεδομένων που δόθηκαν από τις εθνικές μονάδες του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ και είναι η πρώτη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρτογραφήσει την κατάσταση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία των ευρωπαϊκών χωρών.

Η μελέτη και τα κυριότερα της σημεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ στην αγγλική γλώσσα.

http:www//eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/150




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149