Χρ. Χριστοφίδης: Ν’ αφεθούν στο περιθώριο σκέψεις για καθαίρεση συμβουλίων πανεπιστημίων


Αντιπροσωπεία του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ αλλά και τοπικών παραγόντων του  στη Λεμεσό πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη «με την επίσκεψη  ολοκληρώθηκε έτσι μια σειρά επαφών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, που στόχο έχει, πρώτον την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και τη συζήτηση για το πώς αυτά τα προβλήματα επιλύονται και δεύτερο, για το πώς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, μετά τις τραγικές εξελίξεις που είχαμε στις 15 και στις 25 του Μάρτη».

Ακολούθως ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει:

« Έχουμε πει βέβαια τις απόψεις μας. Κατά τη δική μας την εκτίμηση προκύπτουν τρία σοβαρά ζητήματα. Πρώτο είναι ότι είμαστε στα μέσα Ιουνίου και δεν υπάρχει για τα κρατικά Πανεπιστήμια, εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τον τρέχοντα χρόνο. Αυτό είναι αδιανόητο και δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά πρακτικά προβλήματα. Δεύτερο, έχουμε τονίσει και σήμερα και έχουμε ακούσει με μεγάλη μας χαρά, ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία στους σχεδιασμούς ή αν θέλετε έστω στις σκέψεις, να επιβληθούν δίδακτρα στους φοιτητές των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Και τρίτο, τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν ως ελεύθεροι και ανεξάρτητοι οργανισμοί, μακριά από παρεμβάσεις και οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις. Εγώ θέλω να το συγκεκριμενοποιήσω αυτό το πράγμα. Επειδή τα Πανεπιστήμια έχουν το χαρακτήρα που έχουν κι επειδή τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων δεν έχουν ως στόχο να λειτουργούν ως βραχίονες Κυβερνητικής πολιτικής,  αλίμονο σε θεσμούς όπως είναι τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν τέτοιοι. Θα πρέπει οι όποιες σκέψεις υπάρχουν είτε για ακύρωση, είτε για καθαίρεση, είτε για αντικατάσταση των Συμβουλίων, που κατά την άποψη μας είναι και αντισυνταγματικές, να αφεθούν στο περιθώριο, διότι τέτοιες ενέργειες, θέλω να προειδοποιήσω, θα δημιουργήσουν τέτοια πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στον τόπο, που δεν έχουν να συμβάλουν το παραμικρό. Διότι θα είναι μήνυμα προσπάθειας πλήρους κομματικοποίησης των δημοσίων Πανεπιστημίων.

 

Εμείς θα είμαστε δίπλα τόσο από το ΤΕΠΑΚ, όσο και από άλλα δημόσια αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου. Έχουμε εισηγήσεις και απόψεις για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, με την υιοθέτηση αγγλικών προγραμμάτων για προσέλκυση ξένων φοιτητών, με τη λειτουργία δυ ιδρυματικών, εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών, με επένδυση στην έρευνα. Αυτές τις εισηγήσεις θα τις συγκεκριμενοποιήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να τις καταθέσουμε. Κάποιες ήδη έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στην Κυβέρνηση ευρύτερα, για να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα ενθαρρύνουν τέτοια συγκεκριμένα βήματα.»

Για τις μεθοδεύσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας σε σχέση με την Παιδεία ο κ. Χριστοφίδης είπε:

«Έχουμε προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες, για τις μεθοδεύσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας σε σχέση ευρύτερα με την Παιδεία και ασφαλώς, σε σχέση και με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις. Ακόμα περιμένουμε να ενημερωθούμε κατά πόσο υπάρχει επιπρόσθετο έγγραφο του ΔΝΤ και συγκεκριμένες προτάσεις. Τις επόμενες μέρες εκπρόσωποι, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Τρόικας, θα βρίσκονται στην Κύπρο προφανώς για να συζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων. Έχουμε ζητήσει όπως διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, για να αποτρέψουμε καταστροφικά μέτρα, τα οποία προφανώς θα έχουμε μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από πλευράς Κυβέρνησης. Και επειδή δεν έχει υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, Απευθύνουμε για ακόμη μια φορά δραματική έκκληση, αυτό το κοινό μέτωπο να γίνει έγκαιρα, να γίνει σήμερα, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Αλλιώς η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας, του οποίου θα έπρεπε να ήταν πρωτοβουλία αυτή η προσπάθεια για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου, θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για τα όσα ενδεχόμενα θα επιβληθούν αύριο στο εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου, με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και το λαό της».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










249