18ο Παγκύπριο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΟΚ, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το ΤΕΠΑΚ


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΚΟΥ*

ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΣΑΛΩΜΗΣ  ΧΑΤΖΗΝΕΟΦΥΤΟΥ**

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (ΕΟΚ) συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου. Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε στην ιστορία του Ομίλου.

Πράγματι, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου κλείνει φέτος 24 χρόνια παρουσίας στην εκπαιδευτική ζωή του τόπου μας. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, στις 25 Ιανουαρίου 1995, μεταφερόμαστε στην ιστορική αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου και στην ιδρυτική συνέλευση του Ομίλου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Χρήστου Θεοφιλίδη, ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος του Ομίλου μέχρι το 2014. Κύριος στόχος του ΕΟΚ παραμένει έκτοτε η γόνιμη παρουσία του στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις του ΕΟΚ;

Σε αυτά τα 24 χρόνια ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διοργάνωση επαρχιακών και παγκύπριων συνεδρίων, την έκδοση εξαμηνιαίων Δελτίων, την έκδοση τεσσάρων τιμητικών τόμων και τη συμμετοχή μελών του Ομίλου σε Πανελλήνια Συνέδρια. Παράλληλα με την πνευματική του δράση, ο Όμιλος έχει προχωρήσει στην απόκτηση ιδιόκτητου κτηρίου στο κέντρο της Λευκωσίας, στο οποίο στεγάζεται βιβλιοθήκη που φιλοξενεί αρχειακό υλικό και τις ποικίλες εκδόσεις που έγιναν στα πλαίσια της δράσης του Ομίλου όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, σημειώνουμε ότι από φέτος ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου έχει καθιερώσει Ετήσια Βραβεία, αποδίδοντας τιμή σε εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας για τη συνεισφορά τους στην παιδεία και τα γράμματα. Ευελπιστούμε ότι τα βραβεία αυτά θα αποτελέσουν την έναρξη μιας σειράς δράσεων εκ μέρους του Ομίλου, οι οποίες θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της παιδείας.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΕΟΚ και ποιος είναι ο βασικός του στόχος;

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι η ΑΝΑ – θεώρηση του Δημόσιου Σχολείου της Κύπρου σ’ έναν κόσμο συνεχών αλλαγών και προκλήσεων και ο βασικός του στόχος είναι να αναδείξει το ζήτημα της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου της Κύπρου στη σύγχρονη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες προκλήσεις και πολλαπλές αντεγκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί σε προβληματισμούς, σε στρατηγικές συνεχούς εξέλιξης και σε καθημερινές ρουτίνες ανάπτυξης και βελτίωσης, με απώτερο σκοπό να αποτελέσει μείζονα αφορμή για διεξοδικότερες προσεγγίσεις στα επιμέρους ζητήματα του σχεδιασμού και της εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων του δημόσιου σχολείου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό. Πότε ακριβώς θα διεξαχθεί και σε ποιους χώρους;

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι το 18ο Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο θα φιλοξενήσει στους χώρους του τις εργασίες του Συνεδρίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 στις 18:30, στο Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, με κεντρική ομιλήτρια την Κατερίνα Γογγάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, από τις 09:00, θα πραγματοποιηθούν οι παράλληλες εισηγήσεις και εργαστήρια που θα φιλοξενηθούν σε διάφορες αίθουσες διαλέξεων του ΤΕΠΑΚ που στεγάζονται στο Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στις 16:30 με το τελικό Συμπόσιο και τους δύο τελευταίους κεντρικούς ομιλητές, τον Δρα Ανδρέα Κασουλίδη, Ιστορικό της Εκπαίδευσης και Διευθυντή Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Σταύρο Σ. Φωτίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο Συνέδριο; Μήπως αφορά μόνο εκπαιδευτικούς και από συγκεκριμένες βαθμίδες;

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θα αποτελέσει μείζονα αφορμή για διεξοδικότερες προσεγγίσεις στα επιμέρους ζητήματα του σχεδιασμού και της εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων του δημόσιου σχολείου. Αναφέρεται στη σύγχρονη εκπαίδευση, σε σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και γενικότερα έχει ως στόχο να επιλύσει προβληματισμούς που υφίστανται σε μια εποχή προκλήσεων και πολλαπλών αντεγκλήσεων, όπως είναι η σημερινή. Απευθύνεται επίσης σε άτομα που σχετίζονται ευρύτερα με τον χώρο της εκπαίδευσης, αφού περιλαμβάνει εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια που σχετίζονται με θέματα που προβληματίζουν ιδιαίτερα γονείς/κηδεμόνες και ενδιαφέρουν φοιτητές διαφόρων κλάδων.

Σε ποιες θεματικές ενότητες εστιάζει το Συνέδριο;

Το συνέδριο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Καλύπτει, για παράδειγμα, το θέμα της Ηγεσίας και της Διοίκησης, αναφέρεται σε Καινοτόμα Προγράμματα που εφαρμόζονται σήμερα στα σχολεία, στο θέμα της Τεχνολογίας, της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Διαπολιτισμικότητας, της Διεπιστημονικότητας, στον Συνδικαλισμό και σε ποικίλα άλλα θέματα που καλύπτουν κι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συνέδρων. Μάλιστα, λόγω του ότι στο Συνέδριο θα διεξαχθούν τρεις παράλληλες Συνεδρίες με σημαντικό αριθμό εισηγήσεων και βιωματικών εργαστηρίων στην κάθε μία, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους.

Ποιοι είναι οι εισηγητές του Συνεδρίου;

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, πέραν του ευρέως φάσματος των θεματικών ενοτήτων που περιλαμβάνει, είναι ο μεγάλος αριθμός εισηγητών, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους της εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταθέσουν την εμπειρία τους από τον χώρο της εκπαίδευσης. Αρκετοί εισηγητές είναι Επιθεωρητές Δημοτικής και Μέσης, οι οποίοι θα αναφερθούν σε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης εργασίες από ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τα εκπαιδευτικά ζητήματα από τη δική τους σκοπιά. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στους εισηγητές που θα έρθουν από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης, οι οποίοι τιμούν με την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια τα Συνέδρια του ΕΟΚ.

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει εγγραφή στο Συνέδριο;

Εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει εγγραφή στο συνέδριο, θα πρέπει να συμπληρώσει διαδικτυακά τη φόρμα εγγραφής που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMgmORjUFBitPiAEI6IvVjNp1a3uNyBtt2lUyMrk5MRv7jSg/viewform

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του Ομίλου μας, μπορεί να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας http://www.eokcy.org/data/uploads/docs/neo-entypo-eggrafis-melous-eok.pdf, εξουσιοδοτώντας τον Όμιλο να αποκόπτει την ετήσια συνδρομή, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ  ετησίως. Εννοείται ότι τα μέλη μας έχουν το δικαίωμα για δωρεάν συμμετοχή σε όλα μας τα συνέδρια ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Παιδεία-Newsπου είναι ένας από τους χορηγούς του Συνεδρίου, και να προσκαλέσουμε όλα τα μέλη και μη μέλη του Ομίλου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά γεγονότα του νησιού μας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα του Συνεδρίου και τις Εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες: http://eokcy.org, http://facebook.com.cy/eokcy, http://www.pi.ac.cy, και για δηλώσεις συμμετοχής: http://bit.ly/18thconf

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ. 

* Γραμματέας Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου

** Βοηθός Γραμματέας Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











204