Η αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» γεμάτη ασφυκτικά, δεν έπεφτε καρφίτσα. Πολλοί εκπαιδευτικοί που είχαν ήδη την εμπειρία της περσινής 1ης ημερίδας ήταν προϊδεασμένοι για ένα Σάββατο γεμάτο πνευματική τροφή και δημιουργικά ερεθίσματα.
Έξι σημαντικοί δημιουργοί της Παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφείς και εικονογράφοι, έτοιμοι να μοιραστούν μυστικά, να δώσουν «κλειδιά», να ανοίξουν τις πύλες του εσωτερικού κόσμου της Παραμυθίας και να εξηγήσουν πώς μπορεί αυτή να μετουσιώνεται καθημερινά σε καύσιμη ύλη που απογειώνει τη μαθησιακή διαδικασία.
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Λήδα Βαρβαρούση, η Άννα Δανεζάκη, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, η Κατερίνα Μουρίκη και η Ελένη Σβορώνου, όλοι τους εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου τους, πρόσφεραν απλόχερα τα μυστικά τους και τα συστατικά τους, μέσα από 6 διαφορετικά εργαστήρια που συνδύασαν το θεωρητικό και το βιωματικό μέρος. Στοχεύοντας στον «εξοπλισμό» των εκπαιδευτικών στο πώς να προσεγγίζουν την παιδική λογοτεχνία και να την αξιοποιούν παιδαγωγικά, τόσο μέσα από το κείμενο, όσο και μέσα από την εικονογράφηση.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως το ερώτημα- θέμα «Σχέση εικόνας και λόγου στο παιδικό βιβλίο και πως μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η σχέση στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας» είχε μπει αρκετό καιρό πριν στους δημιουργούς, οι οποίοι κλήθηκαν στην έναρξη της ημερίδας να δώσουν η κάθε μία και ο κάθε ένας μία απάντηση που να μην ξεπερνά τα πέντε λεπτά! Απάντησαν όλοι τους με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, χτίζοντας μία ωραία γέφυρα που η μία της άκρη ήταν στο θεωρητικό κομμάτι, ενώ η άλλη έφτανε στο βιωματικό σκέλος των εργαστηρίων.
Πίσω από αυτήν την παραγωγική ημερίδα αρωγοί και συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Frederick που φιλοξένησε τα εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και, το βιβλιοπωλείο Rivergate.
Η ημερίδα, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, της κας Αίγλης Τούμπα, από το βιβλιοπωλείο Rivergate, της Δρος Χριστίνας Παπασολομώντος, Προϊσταμένης του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεκμηρίωσης εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, της Δρος Δήμητρας Μέσσιου, Επιθεωρήτριας Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας και τέλος του Δρος Κώστα Κατσώνη, Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
Ο αντίλαλος της 2ης ημερίδας «Ιστορίες για να ονειρεύεσαι…παιχνίδια για να μεγαλώνεις!» ήταν ο ενθουσιασμός και η αίσθηση της πληρότητας για όλους: Εκπαιδευτικούς, δημιουργούς, συνδιοργανωτές.
Η πυξίδα τώρα πια, τοποθετήθηκε στην επόμενη, 3η ανάλογη ημερίδα, με τον πήχη να μπαίνει ακόμα πιο ψηλά!