Ένας Θεσμός για την Παιδική Λογοτεχνία, στο Πανεπιστήμιο Frederick
Γιατί πλέον, μετά από τρεις συνεχόμενες πετυχημένες διοργανώσεις, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως αυτή η εξαιρετική ιδέα που ξεπήδησε πριν από τρία χρόνια μέσα από τη συνέργεια του Πανεπιστημίου Frederick,της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου καιτου βιβλιοπωλείου Rivergate, είναι πια ένας θεσμός με ισχυρό ίχνος, τον οποίο η Εκπαιδευτική Κοινότητα προσδοκά κάθε χρόνο. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο στηρίζει αυτόν τον θεσμό, καθώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα γλώσσας και λογοτεχνίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα μέσω του Μεταπτυχιακού Προγράμματος που προσφέρει στα Αναλυτικά Προγράμματα και τη Διδασκαλία με κατεύθυνση Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Φέτος, προσκλήθηκαν 4 διακεκριμένοι, πολύγραφοι και βραβευμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Σοφία Μαντουβάλου, η Βασιλική Νευροκοπλή και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, πρόσφεραν τέσσερα ξεχωριστά εργαστήρια για το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο. Τα τέσσερα αυτά εργαστήρια αποτελούνταν από θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στόχευαν στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους.
H ημερίδαξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους και των συνδιοργανωτών.Το ξεκίνημα, σηματοδότησε ο Υπουργός Παιδείας και ΠολιτισμούΔρ Κώστας Καδής υπογραμμίζοντας με θέρμη τη μεγάλη σημασία αυτού του θεσμού καθώς, όπως είπε,«συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του επιπέδου και της δημιουργικότητας των εκπαιδευτικών με άμεσο θετικό αποτέλεσμα στα ίδια τα παιδιά για τα οποία το σχολείο γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον».Αμέσως μετά, κήρυξε την έναρξη των εργασιών ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλες και όλους.
«Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στο σχολείο; Πως μπορεί να προωθηθεί από τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτηρίων και από το εκπαιδευτικό προσωπικό;» Σε αυτό το ερώτημα, κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι τέσσερις διακεκριμένοι προσκεκλημένοι συγγραφείς, κι αμέσως μετά τις δημιουργικές τοποθετήσεις τους, όλοι αναχώρησαν για τους χώρους των εργαστηρίων.
Σε ελάχιστο χρόνο, οι αίθουσες μεταμορφώθηκαν σε «ορυχεία» γνώσης και μαγικές πύλες για τον εσωτερικό κόσμο της Παραμυθίας με ξεναγούς- καθοδηγητές τους τέσσερις συγγραφείς.
Φωτίστηκαν οι αθέατες πλευρές γνωστών ηρώων και δημιουργήθηκαν καινούργιοι (εργαστήριο Βαγγέλη Ηλιόπουλου). Με εργαλεία τρεις λέξεις μόνο συντέθηκαν ιστορίες και οι πέντε αισθήσεις στάθηκαν η έμπνευση για ένα ποίημα (εργαστήριο Σοφίας Μαντουβάλου). Αποδόθηκαν πεζά κείμενα σε ποιητική γραφή με ρυθμό και ομοιοκαταληξία και μελετήθηκε ο παραδοσιακός δεκαπεντασύλλαβος (εργαστήριο Βασιλικής Νευροκόπλης).Έγινε συγκριτική ψηλάφηση των ηρώων των παιδικών βιβλίων και αντίστοιχα των παιδιών που αναδείχθηκαν ως ήρωες της πραγματικής ζωής (εργαστήριο Αντώνη Παπαθεοδούλου).
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Ημερίδας για την Παιδική Λογοτεχνία, όλες και όλοι είχαν γεμίσει καρδιά και νου μειστορίες που θρέφουν τα όνειρα και παιχνίδια για να μεγαλώνουν όμορφα μαζί με τα παιδιά στα σχολεία.