5 τρόποι για το πώς το «Inbound Marketing» είναι αποτελεσματικό


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΙΝΗ*  

Όπως είπε ο Guy Kawasaki "Αν έχετε περισσότερα χρήματα από ό, τι μυαλά, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε «Outbound marketing». Εάν έχετε περισσότερο μυαλό απ’ ότι χρήματα, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο «Inbound marketing».

Το «Inbound μάρκετινγκ» είναι μια «μανία» στο σημερινό ψηφιακό κόσμο. Αναφέρεται σε δραστηριότητες μάρκετινγκ που φέρνουν επισκέπτες. Έτσι, ας δούμε πώς το «Inbound μάρκετινγκ» ωφελεί ένα οργανισμό.

1. Οικονοµικά Αποδοτικό

Όταν πρόκειται για τις επιχειρήσεις και τα οφέλη τους, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το κόστος. Η δημιουργία πιθανών πελατών (Leads), για μια εταιρεία (ανεξάρτητα το μέγεθος), από το «Inbound μάρκετινγκ» είναι πολύ φθηνότερη από  ό,τι  το «Outbound μάρκετινγκ».

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν πιθανούς πελάτες από το «Inbound μάρκετινγκ» ξοδεύοντας μόνο από ό, τι τους κοστίζει για να πάρουν το προβάδισμα από την παραδοσιακή αγορά «Outbound μάρκετινγκ».

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, να γίνετε έλεγχος στις δαπάνες μάρκετινγκ ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν μικρούς προϋπολογισμούς και θέλουν να κάνουν αποτελεσματική χρήση του κάθε ευρώ που ξοδεύουν στο μάρκετινγκ.

2. Παραμένει σε μακροπρόθεσμη βάση

Ο στόχος του «Inbound μάρκετινγκ» είναι να δημιουργήσει τις συνδέσεις με τους πελάτες σας. Μόλις επιτευχθεί η εμπιστοσύνη, τότε δεν είναι μια εφάπαξ σχέση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επί του παρόντος, το Search Engine Optimization (SEO) και το blogging είναι τα πιο δημοφιλή εργαλεία του «Inbound μάρκετινγκ». Όταν γράφετε  στα blogs καλό και μοναδικό περιεχόμενο, αλλά και εφαρμόζετε καλές πρακτικές SEO, είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσετε τον κόσμο. Το SEO είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο στην αρχή, έτσι φθάνοντας μόνο λίγοι πελάτες όταν ξεκινήσετε, αλλά μόλις αρχίσουν να κάνουν κλικ, τότε η κίνηση αρχίζει να ρέει. Και αυτή η ροή της κυκλοφορίας είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα και επίσης μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη σε ορισμένες περιπτώσεις.

 Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχει επίσης απήχηση και κοινωνική παρουσία. Επίσης, τα έξοδα είναι ελάχιστα ή τίποτα.

3. Πρόσβαση σε νέες αγορές και κοινό

Το γεγονός ότι το «Inbound μάρκετινγκ» είναι online, αυτό σας επιτρέπει να φτάσετε σε νέο κοινό και να διαφοροποιήσετε τις δυνατότητές σας εκτελώντας διάφορα είδη εκστρατειών. Το SEO βοηθά στην επίτευξη νέων αγορών με τη βελτίωση της κατάταξης της εταιρείας σας.

Για παράδειγμα, αν πωλείτε «υπηρεσίες SEO» online και αν αποφασίσετε να προσθέσετε υπηρεσίες «social media» στη λίστα των προϊόντων σας. Με το «Inbound μάρκετινγκ» και PPC(pay per click) ειδικότερα, μπορείτε να φτάσετε τους ανθρώπους που ψάχνουν για τις υπηρεσίες socialmedia, με τη στόχευση μόνο των λέξεων κλειδιά στις καμπάνιες σας. Ενώ στο παραδοσιακό μάρκετινγκ δεν μπορείτε εύκολα να στοχεύσετε την αγορά αυτή.

Αυτό είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα, αλλά το γεγονός ότι μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς και με μεγάλη λεπτομέρεια ποιους θέλετε να δουν το περιεχόμενό σας, έχει τεράστια πλεονεκτήματα και γι 'αυτό η απόδοση της επένδυσης είναι υψηλότερη.

Είναι πιο στοχευμένη, πιο σχετική και πηγαίνει σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, χωρίς να φτάσει σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που ελπίζουμε ότι κάποιοι θα ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

4. Άμεσα αποτελεσματικό

Κάποιος θέλει να αγοράσει ένα προϊόν online, βρίσκει την ιστοσελίδα σας, ενώ ψάχνει στο Google για το εν λόγω προϊόν, και διαβάζει το περιεχόμενό σας που έχει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για το εν λόγω προϊόν, εμπιστεύεται το κατάστημά σας ως αξιόπιστο και ασφαλές και αγοράζει το προϊόν από εσάς.

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο και φυσικά αυτό δεν είναι πάντα η περίπτωση, αλλά είναι δυνατό με το «Inbound μάρκετινγκ».

Με το «Outbound μάρκετινγκ» είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς υπάρχουν περισσότερα βήματα στη διαδικασία που την καθιστούν πιο περίπλοκη και όχι άμεση.

Μπορούμε να πάρουμε ραδιοφωνικές διαφημίσεις ως παράδειγμα, κάποιος κατά την οδήγηση ακούει μια διαφήμιση του προϊόντος και το βρίσκει ενδιαφέρον. Μετά πηγαίνει στο σπίτι (και αν ακόμα το θυμάται), θα κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει τα προϊόντα της διαφήμισης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το μονοπάτι του «Inbound μάρκετινγκ» για την αγορά (όπως εξηγήθηκε παραπάνω), αλλά ακόμα μπορεί και να μην το αγοράσει,  δεδομένου ότι αυτό δεν είναι κάτι που πραγματικά ήθελε (σε αντίθεση με την περίπτωση όπου ο πελάτης έψαχνε για το συγκεκριμένο προϊόν στο Google).

5. Αναγνωρισιμότητα του Σήματος

Μέχρι στιγμής όλα τα οφέλη που περιγράφονται ανωτέρω έχουν να κάνουν με το κόστος και τις πωλήσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα ο μόνος στόχος μάρκετινγκ των εταιρειών.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θέλετε να χτίσετε το εμπορικό σήμα σας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εταιρεία σας ή να αλλάξετε την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για τα προϊόντα σας.

Το «Inbound μάρκετινγκ» είναι η τέλεια λύση για αυτό, όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει στην οικοδόμηση,  αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας, αλλά έμμεσα, αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες πωλήσεις στο μέλλον.

*Διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











202